Navigatie overslaan
Kraanvogel / Erik Schipper Alle berichten

Midden tussen de kraanvogels

Geplaatst op 1 mei 2014

In het zuiden van Zweden ligt het Hornborgasjön (spreek uit: Hoenbeurjegun), een ondiep meer met een oppervlakte van 28 km2. In maart en april verblijven aan dit meer duizenden kraanvogels. Ze zijn afkomstig uit Spanje en maken hier een tussenstop op weg naar hun broedgebied in Noord-Scandinavië. Expat Erik Schipper bracht een hele dag door in een fotohide tussen 14.000 foeragerende, dansende en roepende tranor: kraanvogels.

Zestien uur

Erik: “De hide is een heel klein hutje, één meter breed, drie meter lang en één-dertig hoog. Er staan er zes naast elkaar, midden op het terrein. Om half vijf ‘s morgens, in het donker, gingen we onze hutjes in, één man per hutje. We zouden er pas om kwart over acht ’s avonds weer uit komen. Bijna zestien uur later.”

Recordaantal

“Het was verboden te praten, we konden alleen met elkaar sms’en. We hadden een emmer graan meegekregen om uit te strooien voor de raampjes, die rondom in het hutje zitten. Er mocht maar één raam tegelijk open, zodat de vogels door de hut heen geen mensen konden zien. Ik was erg benieuwd; een paar dagen eerder was er een recordaantal kraanvogels geteld van 22.000.”

Een meter afstand

“Om een uur of zeven arriveerden de eerste kraanvogels vanuit hun slaapplaatsen. Ze kwamen op het voer af dat overal was gestrooid. Al gauw stond het vol met vogels.” Terwijl op het platform trandansen, aan de rand van het natuurgebied, toeristen zich verdrongen met enorme telelenzen, zat Erik oog in oog met de kraanvogels. “Ze liepen op een meter afstand voorbij. Heel interessant! Ze zijn heel groot; een meter hoog met een spanwijdte van twee meter.”

Kraanvogel / Erik Schipper Kraanvogel / Erik Schipper

Getoeter

“Het eigenlijke dansen van de kraanvogels heb ik niet veel gezien. Wel ander gedrag: twee vogels tegenover elkaar die de kop in de nek werpen en hun geluid uitstoten. Ze hitsen elkaar hiermee op, dus het was een enorm getoeter. Uit voorzorg had ik oorbeschermers meegenomen en dat was maar goed ook. Zestien uur is wel lang om tussen het kraanvogelgetoeter te zitten.”

Wonder

“Tegen de schemering vertrokken de kraanvogels en nog een uurtje later mochten we uit de fotohide. Een beetje stram, maar het was een waanzinnige ervaring.” Die dag waren er 13.400 kraanvogels geteld. Een week later waren dat er nog maar 2300. Het wonder van de kraanvogels voltrekt zich in vier weken tijd. Nu ligt Hornborgasjön er weer stil en spiegelend bij, wachtend op de invasie van duizenden kraanvogels volgend jaar.


Informatie: een ‘cranehide’ huur je voor € 80,-. Op tijd reserveren is aan te raden.
Neem contact op met Falköping tourist agency of +46 515 77 70 52.