Navigatie overslaan
Visdief / Rik Kruit (Saxifraga) Alle berichten

Met de Waterbus naar vogelparadijs Haringvliet

Geplaatst op 29 juni 2016

Het Haringvliet is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland waar het wemelt van de vogels, een parel in de kroon van de Nederlandse delta. Ga zelf kijken met een gloednieuwe directe bootverbinding vanuit Rotterdam naar Tiengemeten en Haringvliet! Of… ga mee met een van de speciale excursies van Vogelbescherming.

Het Haringvliet is een bijzonder natuurgebied op steenworp afstand van steden als Rotterdam en Dordrecht. Een delta met duizenden trekvogels. Waar het zomers wemelt van sterns en lepelaars, maar ook de majestueuze vis- en zeearend regelmatig overvliegen. Dat prachtige natuurgebied is vanaf deze zomer veel beter te bezoeken. Van eind juni tot en met september is er een nieuwe directe vaarverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht. Op deze Waterbus mag de fiets mee!

Droomfondsproject Haringvliet

In 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier en kunnen vissen, zoals de zalm en steur weer tussen zee en rivier trekken. Zes natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds grijpen dit moment aan om met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij het Haringvliet ecologisch én economisch een impuls te geven. We werken aan nieuwe fiets- wandel en struinroutes, uitkijkpunten, versterking van de natuur én verbeterde toegankelijkheid.

Waterbus Haringvliet / MiCaFotografie Waterbus Haringvliet / MiCaFotografie

Met de Waterbus naar het Haringvliet

Wij zijn trots dat het eerste concrete resultaat is bereikt: Van eind juni tot en met september 2016 gaat de snelle Waterbus bij wijze van proef naar en in het Haringvliet varen en u kunt mee!

De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan in het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook wordt er vanuit Rotterdam een tussenstop gemaakt in Nieuw-Beijerland. Er wordt in totaal 60 dagen gevaren: In juni en september op woensdag, zaterdag en zondag, tijdens de maanden juli en augustus komen daar ook de donderdag en vrijdag bij.

Voor iedere bestemming zijn (natuur-)excursies ontwikkeld. Met Vogelbescherming Nederland kunt u in september struinen op Tiengemeten.

Excursie met Vogelbescherming: Struinen op Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten, 1050 ha groot, is een waar vogelparadijs. In september verzamelen 'onze' broedvogels zich voor de trek naar het zuiden. Na een broedseizoen overwinteren deze vogels in Afrika. Tiengemeten is een plek waar de vogels in september opvetten voor hun lange reis. In september bereiken ook de eerste steltlopers ons land vanuit de toendra's van Noord-Scandinavië en Groenland. Nederland is het tankstation tussen broedgebied en overwinteringsgebied. Tijdens de wandeling zullen we weide-, moeras- en watervogels zien, waaronder diverse eendensoorten, steltlopers. Met een beetje geluk zien we ook leuke roofvogelsoorten.

Lepelaar / Mark Zekhuis (Saxifraga) Lepelaar / Mark Zekhuis (Saxifraga)

Meer weten?

Voor meer informatie over de natuur in het Haringvliet en andere excursies:

Voor meer informatie over het Droomfondsproject: