Navigatie overslaan
Maricée ten Bosch / Fred van Diem Alle berichten

Maricée Ten Bosch fluit met vogels

Geplaatst op 31 juli 2021

Maricée ten Bosch woont aan de noordkant van de stad Groningen, in een heerlijke groene wijk vanwaar ze zo de stad uit fietst. Sinds ze actief is als Stadsvogeladviseur is er veel veranderd. De stad werd groener en steeds meer mensen lijken te beseffen dat de balans met de natuur hersteld moet worden. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren.

Stadsvogeladviseur

 

Naam: Maricée Ten Bosch

Gemeente: Groningen

Dagelijks leven: Muziekdocent

Focussoort: Gierzwaluwen en huismussen

Stadsvogeladviseur sinds: 2009

Maricée hield als kind al van vogels. Als oudste van vijf kinderen trok ze zich soms even terug uit de hectiek van het gezin. Dan fietste ze de natuur in, bijvoorbeeld naar de Biesbosch. Ze ontdekte daar de schoonheid van de natuur en vogels. Ze had dan wel een vogelboek, maar nam geen kijker mee. Als aankomend conservatoriumstudent was ze vooral gericht op de geluiden. Toen ze blokfluit en fagot studeerde, zocht ze in haar muziek vaak naar de klanken van vogels.

Huismus / Pixabay Huismus / Pixabay

Groningse natuur

Maricée verhuisde in 1980 vanuit Dordrecht naar Groningen en zou daar nu nooit meer weg willen. Geregeld gaat ze op pad naar de vele natuurgebieden bij de stad. En meestal gaat er nu een kijker en een telescoop mee. Maricée: “De natuur ligt hier om de hoek, in de Onlanden, Kardinge en het Noorderplantsoen. Ook dicht bij huis geniet ik van vogels. Van de kauwtjes, bijvoorbeeld. Ik kijk vanuit mijn balkon op de bomen waar ze als kolonie gaan slapen. Dat geklets met elkaar klinkt zo gezellig. En ze zijn heel slim. Na een week kennen ze je. Dan komen ze iets te eten halen en kijken ze bij je naar binnen met een blik van: komt er nog wat van?”

Er zijn veel mogelijkheden om de stadsnatuur verder te versterken en verfraaien, om nog groener te bouwen. Daarmee maken we niet alleen onze eigen wereld leefbaarder, we worden er ook gelukkiger van.

Maricée Ten Bosch
Grootoorvleermuis / Elwin van der Kolk Grootoorvleermuis / Elwin van der Kolk

SMP

Groningen heeft een groen college. Maricée: “Natuur staat hier echt op de agenda. Zo is er een speciale ambtenaar die zich bezighoudt met boomspiegel- en geveltuinen. En de vier stadsecologen hebben een soortmanagementplan (SMP) opgesteld. Hiervoor was onderzoek nodig naar alle gebouwgebonden soorten in de buurt. Inmiddels is de hele stad gecheckt op de aanwezigheid van huismus, gierzwaluwen en vleermuizen. Er is een plan opgesteld waaraan ook de woningbouwcorporaties zich hebben gecommitteerd. In ruil daarvoor krijgen zij een generieke ontheffing als ze willen bouwen of verbouwen. Voorwaarde is wel dat ze altijd voor de nodige nestvoorzieningen zorgen. Als Stadsvogeladviseur mocht ik meepraten over dit SMP. Ik was aanvankelijk een beetje sceptisch over de generieke ontheffing, Maar ik merk dat er goed wordt gemonitord. En er is beleid en een visie. Ook dat is positief.”

Netwerken

Maricée is sinds 2009 Stadsvogeladviseur en bouwde in die jaren een heel netwerk op. Ook haar lidmaatschap van de Avifauna Groningen droeg daaraan bij. Vanuit deze ornithologische vereniging werkte ze mee aan onderzoeken, werkgroepen en lezingen. In de Gierzwaluwwerkgroep leerde ze Rob Lindeboom kennen. “Hij weet alles van vogels en heeft veel kennis met mij gedeeld. Daarnaast kent hij iedereen die iets met vogels te maken heeft. Dat heeft veel deuren voor mij geopend.”

Maricée voelt zich thuis bij Vogelbescherming Nederland. “Een maal per jaar is er een workshop voor Stadvogeladviseurs en ontmoet je elkaar. Daar kom ik altijd opgeladen van terug. De club laat je verder vrij in hoe je je functie invult. Ik probeer vooral een spin in het web en aanspreekpunt te zijn. En zoveel mogelijk mensen bewuster te maken. Ik werk aan het ontwikkelen van lessen voor de basisschool. Jonge kinderen enthousiasmeren voor vogels en natuur vind ik leuk en noodzakelijk.

Gierzwaluw / Shutterstock Gierzwaluw / Shutterstock

Meer groen

Maricée is bezig met het plaatsen van nestkasten voor slechtvalk en gierzwaluw op een watertoren. “Zo blijven we bezig voor de vogels. Belangrijk werk, want als we niets doen, holt de natuur achteruit. Zowel in de landbouwgebieden als in de stad. Gelukkig keert het tij en beseffen steeds meer mensen hoeveel we aan het verliezen zijn.”

Maricée zelf wordt nog altijd gelukkig als ze vogels hoort: “Ze fluiten! En ze laten mij fluiten. Noem mij gerust een idealist, maar ik maak de wereld graag een beetje mooier. Urgent is het ook, want er ging al heel veel verloren. Daarom moeten we alle vogels, dieren, planten en bomen die er nog zijn, koesteren. Bijvoorbeeld, door vogels een nestelplek te bieden. Verder zijn er nog veel meer mogelijkheden om de stadsnatuur verder te versterken en verfraaien, om nog groener te bouwen. Daarmee maken we niet alleen onze eigen wereld leefbaarder, we worden er ook gelukkiger van.”

Maricée ten Bosch / Fred van Diem Maricée ten Bosch / Fred van Diem

Maricée: “Stadsnatuur is een relatief nieuw fenomeen en dat vind ik een hoopvolle ontwikkeling. Was een bloembak eerst vooral bedoeld voor de bloemetjes zelf, nu zijn die bloemen uitgezocht om de insecten een thuis te geven. Dat betekent een verandering van bewustzijn. We denken niet meer alleen aan onszelf. Vogelbescherming Nederland pakt de juiste toon: We leven samen met vogels, dus laten we onze ruimte met hen delen. Ik help deze boodschap graag uitdragen.”

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl