Navigatie overslaan
Alle berichten

Luisteren naar... het baardmannetje

Geplaatst op 31 augustus 2015

Ze zijn de naamgever van het tv-programma van Nico de Haan en Hans Dorrestijn, en ze zijn minstens zo onderhoudend: baardmannetjes. Deze maand trekken ze naar het zuiden.

Op rustige, zonnige septemberdagen klinken er grappige, bellende geluiden uit het riet. Eerst zachtjes, maar dan almaar luider en luider. In de toppen van de lange, uitgebloeide rietstengels verzamelen zich steeds meer baardmannetjes.

En dan… daar gaan ze! Ze vliegen hoger en hoger, intussen druk roepend. Mannetjes, vrouwtjes, en ook jonge vogels. Ineens slaat de paniek en toe en knallen ze weer terug de rietkraag in…

Na tien minuten herhaalt het schouwspel zich, maar nu vliegen de baardmannetjes hoger en hoger tot ze tenslotte echt wegtrekken, in zuidelijke richting. Alleen met de kijker zie je ze nog tegen de blauwe lucht afsteken.

Mooiweer-trekkers

Zo kun je het beleven als baardmannetjes wegtrekken. Zoek de vogels vooral in de rietkragen in en rond de Flevopolders en let heel goed op het geluid. Met slecht weer hoef je ze niet te zoeken. Baardmannetjes zijn mooiweer-trekkers!

Luister hier naar de roep van het baardmannetje