Navigatie overslaan
Alle berichten

Luisteren naar… de zomertortel

Geplaatst op 11 juni 2015

Het sonore, dromerigere gekoer van de zomertortel is niet te verwarren met dat van enige andere duif. Leer het hier herkennen.

Ook op warme, zomerse dagen gaat het toerrrr….toerrr…toerrr-toerrr… van  de zomertortel (Streptopelia turtur) schijnbaar onophoudelijk door. Zo’n dertig jaar geleden was de lucht van bossen en heiden zwanger van dit geluid. Het hóórde gewoon bij de zomer.

Moeilijke tijden voor de zomertortel

Helaas zijn de aantallen zomertortel enorm gekelderd; er is nog geen tiende over van veertig jaar geleden. Bijna alles zit de zomertortel tegen: allereerst brengt hij veel te weinig jongen groot door voedselgebrek. Daarnaast verdwijnen in Afrika zijn favoriete acaciabossen, al probeert het Living on the Edge-project daar lokaal wat aan te doen. En ten slotte worden ze óók nog eens bejaagd: op Malta bijvoorbeeld, zelfs op voorjaarstrek. Dat hakt erin.

Waar (toch nog) te zien

Maar op een paar plaatsen in Nederland hoor je ze nog steeds koeren en zie je ze baltsen met hun mooie zweefvluchtjes. Zoals op Texel en verspreid in het oosten en zuiden van het land.