Navigatie overslaan
Kemphaan / Shutterstock Alle berichten

Livestream Grote Natuur- en Klimaatverkiezingsdebat op 13 maart

Geplaatst op 9 maart 2023

Op maandagavond 13 maart organiseren Natuurmonumenten, de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland en SoortenNL om 19.30 uur het Grote Natuur- en Klimaat Verkiezingsdebat. In dit verkiezingsdebat geen Haagse politici, maar 12 provinciale politici waarop 15 maart gestemd kan worden. Omdat de zaal snel uitverkocht was is het debat ook thuis te volgen via een livestream.

Onder leiding van Sofie van den Enk gaan de provinciale politici van verschillende politieke partijen uit Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht met elkaar in debat. Daarbij staan drie thema’s centraal, die belangrijk zijn voor het oplossen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Droogte in Noord-Brabant

Deze ronde starten we met René Didde. In het door hem geschreven boek ‘Nederland Droogteland’ trekt hij aan de bel, maar wijst hij ook de weg naar oplossingen voor het droogteprobleem. Lijsttrekkers gaan met elkaar in discussie over wat de provincie Noord-Brabant kan doen om droogte tegen te gaan en hoe het schaarse water in droge periodes te verdelen. Met Inge Vossen - van Beers (Volt), Hagar Roijackers (GL), Erik Ronnes (CDA) en Hubert Koevoets (nr. 2 van Lokaal Brabant).

Wind- en zonneparken in Utrecht

Deze ronde starten we met Laetitia Ouillet. Zij weet alles van duurzame en niet zo duurzame energie en is een toonaangevende stem in het energiedebat. Laetitia werkte bij een energieleverancier, is nu energieconsultant en directeur van de Windvogel.

Utrecht levert de minste duurzame energie van alle provincies. Moet de provincie Utrecht meer regie nemen en daadkracht tonen om in 2040 energieneutraal te zijn? Daarover gaan Martine van der Velde (PVV), Anjo Travaille (PvdD), Hans Adriani (PvdA) en André van Schie (VVD) in debat.

De landbouwtransitie in Gelderland

Deze ronde starten we met Ida Simonsen. Ida is jongerenvertegenwoordiger Voedsel & Biodiversiteit bij de Nationale Jeugdraad (NJR). Daarnaast is Ida bioboer in opleiding.

Het kabinet heeft miljarden vrijgemaakt om de stikstofproblematiek aan te pakken, een transitie in de landbouw te realiseren, de natuur te herstellen en aan de slag te gaan met opgaven op het gebied van water en klimaat. In Gelderland zijn de opgaven het allergrootst. In het debat gaan we daarom in op de noodzaak van een landbouwtransitie en de vraag hoe volgens de verschillende partijen de toekomst voor boeren en de natuur eruitziet. Met Frank Cornelissen (D66), Jos Bolk (BBB), Freek Rebel (CU) en Yurre Wieken (SP).

 

Link naar de livestream

Bekijk hier de livestream van het debat. Om 19.30 uur begint het.

Wil je meer weten over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen? Kijk op onze pagina #stemvoornatuur.

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer