Navigatie overslaan
Alle berichten

Lelijke koet

Geplaatst op 1 maart 2015

Het is niet moeilijk om een appelvink erg mooi te vinden. Of een vuurgoudhaantje, velduil, kluut. Zijn er ook vogels die niet mooi zijn? Vieze vogels zijn niet mooi. Een stadsduif laag in de pikorde, met verminkte tenen en vol straatvuil. Of een zilvermeeuw op een vuilcontainer met vergroeide snavel, verf op zijn kont en rare pennen die uit zijn vleugels steken.

Roepen dat alle vogels mooi zijn is te correct, daar kom je niet mee weg. Veel mensen vinden duiven, meeuwen en kraaien niet mooi. Maar die vind ik wel mooi. Nee: een meerkoet, die vind ik na meer dan veertig jaar vogelen nog steeds niet mooi. Raar model, met ‘n te klein kopje en zo’n obesitaslijf. Dat krijg je ervan als je gras eet. Ik heb onder allerlei hoeken naar meerkoeten gekeken. Erik van Ommen ziet er de prachtigste kleuren in. Ik zie niks. Vooruit, het rode oog kan er mee door, net zoals het ivoorwit van snavel en bles. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad met de meerkoet.

Wat niet meehelpt, is dat ik meerkoeten niet sympathiek vind. Chagrijnig, luidruchtig, kwaadaardig wellicht. Ja! We wisten al van koeten dat ze aan kindermoord doen. Tssss… Moet ik nog verder gaan? Ooit zag ik een paartje meerkoeten inhakken op een kokmeeuw die te dicht bij het nest kwam. De meeuw worstelde zich door het water weg van het nest, maar kwam in het territorium van de buren. Die waren ook niet tegen enig zinloos geweld en namen het stokje over. Bij de buren van weer een nest verder ging het precies zo. Tot het lieve kokmeeuwtje de pijp aan Maarten gaf. De koeten vonden het wel best, dat zag je zo. Een meerkoet is niet mooi en heeft ook nog een lelijk karakter.