Navigatie overslaan
Kraanvogel / Jelle de Jong Alle berichten

Kraanvogels broeden voor het eerst in Brabant en Limburg

Geplaatst op 18 september 2018

Het gaat goed met de kraanvogels in ons land. Dit jaar waren er  maar liefst 32 broedpaartjes in Nederland. Een absoluut record, de populatie groeide spectaculair met maar liefst 45% ten opzichte van 2017. Driekwart van de paren verblijft in Drenthe en Friesland, maar vanuit daar verspreiden ze zich over het land. Nieuw dit jaar: de kraanvogels broeden voor het eerst in Brabant en Limburg!

De kraanvogel is er één die tot de verbeelding spreekt. Deze grote grijze vogel van 1,30 meter lang herken je aan rode vlek achter op de kop. Hun trompetterende roep herken je uit duizenden. In Nederland broeden kraanvogels in hoogvenen, natte heidevelden en bossen met heide en vennen. Wat ze nodig hebben is rust, ruimte en nattigheid. 

Het eerste kraanvogeljong

Het duurde even voordat dat mogelijk was in Nederland. Pas in 2001 kwam de kraanvogel in ons land weer tot broeden, na een afwezigheid van honderden jaren. Het eerste kraanvogeljong zag het licht in het Fochterloërveen. Daarna groeide het aantal kraanvogels langzaam, maar gestaag. In 2014 waren er 8 paar, 5 in het Fochterloërveen en 2 in het Dwingelderveld en 1 bij de Engbersdijkvenen. Vorig jaar waren er 22 paartjes.

Kraanvogel / Jelle de Jong Kraanvogel / Jelle de Jong

Dit jaar 32 paar

Dit jaar komt het aantal paartjes uit op maar liefst 32! Daarvan hadden ongeveer 25-26 paren eieren, 12 daarvan kregen kuikens. Van de 20 getelde kuikens vlogen er uiteindelijk 7 uit. In verhouding tot het aantal broedparen is dat een teleurstellend eindresultaat. De verklaring zit in twee factoren. Door de droogte was er weinig voedsel en waren de nest- en slaapplaatsen makkelijker bereikbaar voor roofdieren. Daarnaast kostte de recreatiedruk twee kuikens het leven.

Nieuw in Noord-Brabant en Limburg

In Noord-Brabant en Limburg is dit jaar voor het eerst gebroed. Na jarenlange omzwervingen van paren in Noord-Brabant en Limburg is er nu sprake van een definitieve vestiging in twee grote hoogveengebieden. Zowel in de Groote Peel als de Mariapeel broedde één paar; daarnaast zat in de Mariapeel nog een tweede paar dat niet broedde. Door de droogte was het nest in de Mariapeel in juli goed bereikbaar. In het nest zijn eisnippers van de kraanvogel gevonden.

Kraanvogel / Jelle de Jong Kraanvogel / Jelle de Jong

Opmars niet te stuiten

Ondanks een uiteindelijk mager broedsucces blijft de kraanvogel in opmars en vestigt hij zich op steeds meer plekken in Nederland. Als we volgend jaar wat meer geluk hebben met het weer én als het lukt om nest- en opgroeigebieden beter te beschermen, kon het weleens een topjaar worden. De kraanvogel is daarmee niet meer weg te denken uit ons land.

Met dank aan WetlandWacht Herman Feenstra, zie www.kraanvogels.net.

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

WetlandWacht bij jou in de buurt

WetlandWachten van Vogelbescherming houden de belangrijkste wetlands van ons land nauwlettend in de gaten. Als er bedreigende ontwikkelingen zijn voor de natuur en vogels, komen ze direct in actie. Signaleer je zelf bedreigingen of wil je advies over natuurontwikkeling en de vogels in een wetland?

Neem contact op met een WetlandWacht