Navigatie overslaan
jonge blauwborst / Ton Petrus Alle berichten

Jonge blauwborst perfect voor de lens

Geplaatst op 8 juli 2019

Wat een bijzonder moment: een jonge blauwborst perfect voor de lens. Niet voor niets werd het de foto van de maand, gemaakt door Ton Petrus. Zijn tip: geduld. “Ik heb er eens drie jaar over gedaan om een foto van een baardman te maken.”

“Je weet met vogelfotografie nooit wat er gaat gebeuren, maar ik was daadwerkelijk op zoek naar blauwborsten toen deze jonge vogel opeens voor mijn lens zat. Ik was superblij dat hij even bleef zitten.”

Heeft u dan iets speciaals met blauwborsten?

“Alleen van hun gefluit word ik al superblij, ik vind ze zo bijzonder. Ik kan nooit wachten tot het weer maart is en ze verschijnen. Eén van mijn andere favoriete vogels is de ijsvogel.”

Wat was een bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Mijn meest bijzondere ervaring tot nu toe, was op een ochtend toen ik op zoek was naar ijsvogels. Ik zag er een wegvliegen over een boerenslootje en verstopte me vlug achter een boom, hopend dat hij terug zou vliegen. En ja hoor, daar kwam hij aan en ging precies op drie meter afstand van mij zitten. De foto die ik toen maakte is nog steeds een van mijn mooiste.”

ijsvogel / Ton Petrus IJsvogel / Ton Petrus ijsvogel / Ton Petrus

Hoe is uw passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Mijn passie voor vogelfotografie is ontstaan uit mijn passie voor de natuur. Op een gegeven moment dacht ik, daar moet ik wat mee doen. Vogels waren altijd al nummer één, dus die beslissing was vlug gemaakt. Ik ben begonnen met een kleine camera, maar heb al vlug een spiegelreflex gekocht met een mooie lens.”

Ton Petrus Ton Petrus

Dubbel genieten

“Ik ben een fanatieke fotograaf. Alleen heb ik nog niet zoveel tijd omdat ik ook nog werk. Maar als ik maar even de kans krijg trek ik er op uit met mijn camera. Ik ga altijd op de fiets, als ik ga fotograferen, dus het weer moet wel meezitten. Ook op vakantie gaat de camera mee en ik vind het dan heerlijk om uren rond te struinen. Meestal gaat mijn dochter Kelly ook mee, dus dat is dubbel genieten.”

Heeft u een goede tip voor andere fotografen?

Tip 1.Ga er altijd zo vroeg mogelijk in de ochtend op uit. Dan is het nog lekker rustig.

Tip 2 Heb geduld! Het lukt niet altijd in een keer. Ik heb er eens drie jaar over gedaan om een mooie foto van een baardman te maken, maar als het dan eindelijk lukt, is het gewoon super.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels