Navigatie overslaan
Alle berichten

Internationale erkenning voor lokale natuurbescherming in Senegal

Geplaatst op 9 november 2015

De Association Inter-Villageoise (AIV) - een lokale organisatie die 32 dorpen in Noord-Senegal verenigt - heeft vandaag de prestigieuze AEWA Award ontvangen in Bonn. AEWA is het internationale verdrag voor de bescherming van Afrikaans-Euraziatische watervogels, waarbij 70 landen zijn aangesloten. De lidstaten komen deze week bijeen in Bonn. Vogelbescherming Nederland en Wetlands International ondersteunden het werk van de AIV en waren bij de uitreiking aanwezig.

Sinds 60 jaar weer water!

De AIV is werkzaam in de vloedvlakte Ndiaël, onderdeel van de Senegal Delta, waar tienduizenden trekvogels overwinteren. De Ndiaël vloedvlakte staat al tientallen jaren droog, omdat de watertoevoer is afgesneden door infrastructuur en suikerrietplantages. De lokale inwoners verloren duizenden hectares grond en water om te vissen, vee te grazen en gewassen te verbouwen. Met dank aan de inspanningen van de AIV is het gelukt de watertoevoer te herstellen. In 2014 stroomde voor het eerst sinds 60 jaar weer water in de Ndiaël, tot grote vreugde van de mensen - en van de vogels.

De heer Amadou Sow, voorzitter van de AIV, nam de prijs in ontvangst. Hij was voor het eerst buiten Senegal. "Deze internationale erkenning versterkt onze positie enorm. Dat is ook nodig, want de strijd voor eerlijke waterverdeling en duurzaam landgebruik gaat nog altijd door. Momenteel vindt er grootschalige ontginning plaats voor verbouw van biobrandstoffen, wat ons grote zorgen baart."

AIV gefeliciteerd

Bernd de Bruijn van Vogelbescherming Nederland: "We feliciteren de AIV van harte, deze prijs is zeer verdiend. Het toont aan dat lokale inwoners wel degelijk verandering teweeg kunnen brengen. We roepen de overheid van Senegal op om de AIV te ondersteunen, en te zorgen dat de Ndiaël vloedvlakte verder hersteld wordt en behouden blijft voor vogels én mensen in de toekomst."

Het Ndiaël project in Senegal was een gezamenlijk project van Vogelbescherming Nederland (Living on the Edge), Wetlands International en Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, en werd gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.