Navigatie overslaan
Hop / Shutterstock Alle berichten

Indrukwekkende voorstelling Conference of the Birds

Geplaatst op 24 april 2018

Duizend muzikanten van tientallen muziekkorpsen, drie acteurs en twintig dansers verbeelden in een indrukwekkende voorstelling, gecomponeerd door muzikant/componist Sytze Pruiksma, de kracht van het collectief. Koop via Vogelbescherming uw kaartje met korting en geniet in juli in recreatiegebied De groene ster in Leeuwarden van dit spektakel, waarin vogels het verhaal vertellen.

Speciaal voor leden en fans van Vogelbescherming!

Koop uw tickets op 2018.vanplan.nl met de kortingscode VogelLF2018 en ontvang € 5 korting. De actieprijs is € 27,50 inclusief servicekosten.

Overdonderend

Stel je voor, je zit vlak na zonsondergang in de buitenlucht, tussen duizend muzikanten. Duizend! Vooral blazers, maar ook slagwerkers met pauken, drum, bekkens. Het is doodstil, en dan ineens: het eerste akkoord, komt het van links? Dan hoor je de muziek ook van rechtsachter komen, en voor je het weet zit je middenin een overdonderende muzikale beleving.

Perzisch gedicht als basis

Sytze Pruiksma componeerde Conference of the Birds en speelt er zelf ook in mee, samen met trompettist Eric Vloeimans. Sytze: “De vogels vertellen het verhaal, geïnspireerd op een Perzisch gedicht uit 1200. Miljoenen vogels uit de hele wereld komen bij elkaar, op zoek naar een leider. Dan zegt de hop: als wij een leider willen vinden, moeten we naar het land van de Simorgh. Uiteindelijk komen ze, na een lange reis, met nog maar dertig vogels aan. Maar ze zien alleen een heel klein meertje. Daar lopen ze naartoe, kijken in het water en zien zichzelf.”

De grutto is onze panda, die vertelt ons hoe het met ons en ons landschap gaat. Het is eigenlijk gek dat wij Nederlanders grote landschappen in het buitenland beschermen, maar in onze eigen achtertuin weten we niet eens wat er gebeurt!

Kom uit je nest!

“Je kunt zélf dingen in gang zetten, dat is de moraal van het verhaal. Ik vond dit heel inspirerend voor de orkestleden én in het maatschappelijk debat: je kunt wachten, of je kunt wat doen! Dat is ook de boodschap van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018: kom uit je nest! Maak je toekomst. Ik wil mensen verbinden met de natuur en met hun eigen cultuur en inspireren om dingen anders te gaan doen.”

Kraanvogel / Elwin van der Kolk Kraanvogel / Elwin van der Kolk

Veel verschillende vogels

“De grutto is onze panda, die vertelt ons hoe het met ons en ons landschap gaat. Het is eigenlijk gek dat wij Nederlanders grote landschappen in het buitenland beschermen, maar in onze eigen achtertuin weten we niet eens wat er gebeurt! Het gaat niet alleen over de grutto, het gaat over de hele soortenrijkdom, bloemen, vlinders, bijen.”

“Het platteland wordt steeds stiller, en dat raakt mij, dus wil ik er iets aan doen. Ik wil laten horen hoe rijk het kán zijn. In de voorstelling laat ik heel veel verschillende vogels horen: onder meer de wilde zwaan, drieteenstrandloper, kanoet, kraanvogel, kauw, blauwborst, grutto, goudplevier, buizerd en rotgans.”

De kracht van het collectief

“Ik gebruik de muziek om het verhaal te vertellen. Met zoveel mensen, zoveel muzikanten en drieduizend mensen in het publiek, krijg je vanzelf de kracht van het collectief. Je ziet wel eens van die hele grote wolken vogels vliegen, spreeuwen bijvoorbeeld of grutto’s. Dat is ook de kracht van het collectief!”

“In de landbouw heb je de bulkproductie voor China, en je hebt die eenling, die het net anders doet. Die is heel kwetsbaar. Maar als je mensen met elkaar gaat verbinden, dan krijg je die kracht. Met z’n allen kunnen we dingen veranderen, kunnen we een transitie in de landbouw in gang zetten.”

Grutto / Hans Peeters Grutto / Hans Peeters

Bioloog of muzikant of…?

“Ik wilde vroeger bioloog worden; ik was als jongen van acht al gefascineerd door vogels. Uiteindelijk ben ik muzikant geworden. In 2007 kwam ik hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma tegen, en die wilde eigenlijk muzikant worden. Hij nam me mee op expeditie naar de Banc d’Arguin in Mauretanië. Toen dacht ik echt wow… dit is het jongens, hier komt alles samen.”

“Dáár kwam ik erachter: dit is wat ik wil, een combinatie van vogels, landschap, film en muziek. Ik hoop dat mensen door muziek in beweging komen. Dat je geïnspireerd wordt door muziek. Woorden zijn altijd heel lastig, want die kunnen verschillend geïnterpreteerd worden; muziek komt op een ander level binnen, dat is het mooie ervan.”

Muzikant/componist Sytze Pruiksma én de bekende trompettist Eric Vloeimans worden in Conference of the Birds ondersteund door duizend muzikanten van tientallen korpsen en twintig dansers en acteurs van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. De regie ligt in handen van Guy Weizman. De actrices Mirjam Stolwijk en Mariana Aparicio Torres vertolken de hoofdrollen. Conference of the Birds wordt gepresenteerd door Kening fan ‘e Greide.