Navigatie overslaan
Kanoet / Shutterstock
Alle berichten

In gesprek met Rob Buiter

Geplaatst op 9 februari 2024

Vogels vertellen verhalen. De kanoet zeker. Over klimaatverandering. Kanoeten krimpen door klimaatverandering. Zo ver is het al gekomen. Maar kanoeten vertellen nog veel meer. Over hoe gebieden in Siberië verbonden zijn met Mauritanië en hoe belangrijk wij in Nederland zijn met onze Waddenzee, ‘niveau Great Barrier Reef’. Rob Buiter vertelt er lustig op los in deze nieuwe Vogelboekenpodkast over zijn boek De kanoet, waarin hij wetenschappers volgt die zich met veel passie op het kanoetenonderzoek hebben gestort.

Luisteraars van Vroege Vogels gaan het stemgeluid van Rob Buiter herkennen in deze nieuwe aflevering van de Vogelboekenpodkast. Hij maakt sinds jaar en dag reportages voor dit populaire radioprogramma. Daarnaast is hij hoofdredacteur van De levende natuur en schrijft hij onder meer voor Trouw over vogels en natuur.

Nu is hij zelf voorbeeldige geïnterviewde, want beeldend vertellend over zijn tochten naar allerlei plekke op de aardbol achter de vogelonderzoekers aan die op hun beurt weer de kanoet achtervolgen, om te zien en te snappen hoe deze trekvogels leven. Een vogel die veel stof voor verhalen te bieden heeft, zoveel weet Rob duidelijk te maken.

Je kan de Vogelboekenpodkast ook beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Koop het boek De kanoet, de veranderende wereld door de ogen van een trekvogel van Rob Buiter in onze winkel in Zeist, bij je eigen boekhandel, of online bij bijvoorbeeld de uitgever

De makers

  • Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
  • Productie en advies: Gus Maussen
  • Opname: Bent Langerak
  • Eindmontage en sound design: Frans de Rond
  • Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano Trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
  • Logo: Donald Roos

Wetenschappelijk onderzoek

Hoe gaat het met een vogelsoort? Wat veroorzaakt een eventuele achteruitgang? Wat zijn effectieve maatregelen om die achteruitgang aan te pakken en een soort te beschermen? Vogelbescherming ondersteunt en initieert om die reden wetenschappelijk onderzoek.

Meer over onderzoek

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts