Navigatie overslaan
Nico de Haan / Hans Peeters
Alle berichten

In gesprek met Nico de Haan

Geplaatst op 18 januari 2024

In de afgelopen decennia heeft Nico de Haan grote groepen mensen aan het vogels kijken gekregen. Hij trad veelvuldig op in televisieprogramma's en was vaak op de radio te horen. Hij schreef boeken, stelde veel verkochte cd's met vogelgeluiden samen, gaf online vogelcursussen en begeleidde eindeloos veel excursies. En... hij schreef boeken. Een heel plankje vol. Z'n nieuwste boek Vogels, een leven lang biedt een hele reeks aan boeiende vogelmemoires. Gert Ottens en Arjan Berben bevragen de nog altijd aanstekelijke vertellende ambassadeur van Vogelbescherming over zijn fraai uitgegeven boek, met tekeningen van onze huisillustrator: Elwin van der Kolk.

Ooit was Nico de Haan de vijfde medewerker van Vogelbescherming. Nu werken er zo'n 110 medewerkers (allemaal part time overigens). Nico is er enorm verguld mee: met meer mensen, meer slagkracht. En dat hebben de vogels nu heel hard nodig. Zelf is hij lang een van de drijvende krachten geweest achter de groei van Vogelbescherming en nog altijd onze ambassadeur dus. De oud-hoofdredacteur van het magazine Vogels, Hans Peeters, haalt op deze website herinneringen op aan de tijd dat Nico de Haan nog in dienst was bij Vogelbescherming.

In zijn boek Vogels, een leven lang lees je hoe de Nederlandse vogelwereld is veranderd. En al zijn er mooie uitzonderingen, het gaat op veel punten bar slecht. Maar een somber boek is het niet geworden, daarvoor koestert Nico te veel vogelliefde. Er valt dan ook nog steeds veel te genieten van vogels, weet hij duidelijk te maken. En daarvoor krijg je in het boek ook goede handvatten.

Over de achtergronden van het boek weet Nico als geen ander smakelijk te vertellen in deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast. Gert en Arjan genieten er hoorbaar van.

Je kan de Vogelboekenpodkast ook beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Koop het boek Vogels, Een leven lang in onze gezellige winkel in Zeist, in de webshop van Vogelbescherming of bij uw eigen boekhandel. Het kost 25 euro. Leden van Vogelbescherming krijgen 10% korting. Het is uitgegeven door Kosmos Uitgevers; illustraties Elwin van der Kolk.

De makers

  • Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
  • Productie en advies: Gus Maussen
  • Opname: Bent Langerak
  • Eindmontage en sound design: Frans de Rond
  • Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano Trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
  • Logo: Donald Roos