Navigatie overslaan
Visarend / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Hoofdlijnenakkoord: Deze struisvogelpolitiek kunnen we ons niet veroorloven

Geplaatst op 16 mei 2024

Het onderhandelaarsakkoord 'Hoop, lef en trots’ is een ramp voor vogels en natuur in Nederland, aldus Vogelbescherming. Directeur Karsten Schipperheijn: “Deze struisvogelpolitiek kunnen we ons niet veroorloven.”

Geen ambitie

Vogelbescherming ziet geen enkele ambitie voor natuurherstel en een duurzame transitie van de landbouw in de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB. 

Karsten Schipperheijn, directeur Vogelbescherming Nederland: “De plannen die er nu liggen zijn ontluisterend en zijn een grote stap achteruit. Zonder gezonde natuur is er geen toekomst voor boeren en komt ook de gezonde leefomgeving met schone lucht, veilig drinkwater en ons unieke cultuurlandschap in het geding. Waar blijft de hoop, lef en trots als het om onze Nederlandse natuur gaat? Deze struisvogelpolitiek kunnen we ons niet langer veroorloven.” 

Perspectief voor natuur en boer

Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland, dus natuur- en klimaatherstel zouden de hoogste prioriteit moeten krijgen. Een transitie naar duurzame landbouw is hard nodig om onze natuur te herstellen en om voedselzekerheid in de toekomst te garanderen. Helaas zien we zulke ambities nu nog niet terug in de plannen. Het is belangrijk dat er vanuit de politiek een duidelijk perspectief komt – zowel voor natuur als boer.