Navigatie overslaan
Lammergier / Shutterstock Alle berichten

Help de gieren!

Geplaatst op 19 juli 2017

Lammergier en vale gier. Het zijn droomsoorten om te zien voor de vakantiegangers in Zuid-Europa. Maar sinds het medicijn Diclofenac in Europa vrij verkrijgbaar is, dreigt een ramp voor de gieren. Boeren gebruiken dit medicijn om hun vee te behandelen. Maar als gieren het kadaver eten van een beest dat Diclofenac kreeg, zijn ze ten dode opgeschreven. Vogelbescherming strijdt daarom samen met BirdLife Europe voor een verbod op deze medicijnen voor de veeteelt. Er zijn alternatieven. Help ook mee!
Vale gier / Shutterstock Vale gier Vale gier / Shutterstock

Gieren zijn de stofzuigers van de natuur. Ze voeden zich met kadavers en ruimen zo de boel in de natuur op. En dus ook het dode vee dat is blijven liggen. Sinds 2013 zijn er echter twee veeteeltproducten vrij verkrijgbaar in Italië en Spanje die het geneesmiddel Diclofenac bevatten.

In Spanje bevindt zich 80% van de Europese gierenpopulatie en ook Italië (en Portugal) hebben grote populaties binnen de landsgrenzen. Diclofenac is een goedkope ontstekingsremmer die ook door mensen wordt geslikt. Bij vee werkt het op dezelfde manier: infecties en ontstekingen herstellen sneller.

Miljoenen gieren dood

Maar voor gieren is Diclofenac fataal. In India, Nepal en Pakistan leidde het tot een massaal sterven van gieren. Gieren die de Diclofenac-kadavers opaten, stierven binnen een paar dagen aan nierfalen. Vlogen er in deze landen 25 jaar geleden nog miljoenen gieren rond, aan het begin van deze eeuw waren de vier soorten gieren er bijna uitgestorven. In totaal is 99% van het aantal gieren in India verdwenen. Hetzelfde kan in Europa gebeuren. Inmiddels is Diclofenac in India verboden.

Steenarend / Shutterstock Steenarend Steenarend / Shutterstock

Ook arenden eten weleens aas

Al eerder bleek dat ook arenden, zoals de majestueuze steenarend, dood gaan als ze in aanraking komen met Diclofenac. Hoewel arenden geen typische aaseters zijn, eten alle Europese arenden wel eens mee van een kadaver.

Teken de petitie!

Een drama dreigt nu ook voor de Europese gieren en roofvogels, zolang Diclofenac gebruikt wordt om vee te behandelen. Veilige alternatieen zijn gewoon beschikbaar, dus er is geen goede reden om Diclofenac te blijven gebruiken. BirdLife Europe is daarom met een nieuwe campagne gestart om het middel voor de veeteelt te verbieden. U kunt daarbij helpen!

Teken de petitie

Bedankt voor uw steun!