Navigatie overslaan
Audouins meeuw / Shutterstock Alle berichten

Grote overwinning voor Griekse zeevogels

Geplaatst op 26 februari 2018

Tromgeroffel in Griekenland. De Griekse BirdLife-partner Hellenic Ornithological Society  heeft een prachtig resultaat geboekt ten gunste van de zeevogels in de Ionische en Egeïsche Zee. Het areaal van beschermde zee- en vogelgebieden is door de Griekse regering honderdduizenden hectares uitgebreid.

Geweldig nieuws voor de zeevogels en andere zeedieren in Griekenland en een prachtige overwinning na jarenlange hard beschermingswerk. Maar liefst 95 nieuwe gebieden op zee kregen een beschermde status in Griekenland.

Zo hoopt de Griekse overheid zeevogels, monniksrobben, zeeschildpadden en walvisachtigen beter te kunnen beschermen. Het areaal beschermd gebied op zee ging zo ineens van 6 naar 22%! Een gebied van meer dan een miljoen hectare is nu beschermd. Vogels als de Audouins meeuw, kuifaalscholver, Scopoli's pijlstormvogel, Yelkouanpijlstormvogel en het stormvogeltje zullen ervan profiteren.

Ze worden niet alleen bedreigd op zee, maar ook op hun broedgebieden aan wal. Daarom is deze beslissing van de Griekse regering een grote stap voorwaarts.

Bescherming zeevogels hard nodig

De enorme inhaalslag en uitbreiding van beschermd zeegebied komt in Griekenland geen moment te vroeg. Marguerite Tarzia van BirdLife: "Zeevogels zijn een soort indicatoren van hoe het ervoor staat met het leven op zee en aan de kusten. Maar zeevogels gaan harder achteruit dan de meeste andere vogelsoorten. Ze worden niet alleen bedreigd op zee, maar ook op hun broedgebieden aan wal. Daarom is deze beslissing van de Griekse regering een grote stap voorwaarts.”

Ook George Sgouros, directeur van de Hellenic Ornithological Society is erg blij met de uitbreiding. Maar hij houdt nog een slag om de arm: "Een mooie stap in de goede richting, maar er moet nu dus ook geld komen om de gebieden daadwerkelijk effectief te beschermen."

Hoe dan ook krijgen de nieuwe gebieden een officiële Natura 2000-status. Dat betekent dat ze nationaal en internationaal goed en wettelijk zijn beschermd door de natuurwetten van de EU. Een zeer welkom steuntje in de rug voor alle zeevogels.

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws