Navigatie overslaan
Gierzwaluw  / Agami - Marc Guyt Alle berichten

Gouden Lepelaar voor vogelbeschermer Jan van der Rijt

Geplaatst op 25 september 2016

Vogelbeschermer Jan van der Rijt uit Helmond heeft zojuist uit handen van Erik Ernens, lid Raad van Toezicht van Vogelbescherming Nederland, de Gouden Lepelaar ontvangen. Deze onderscheiding wordt sinds 1974 door Vogelbescherming uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. Jan van der Rijt is oprichter van de vogelwerkgroep De Zwaluw in Helmond en zet zich in het dagelijks leven al meer dan dertig jaar actief in voor het beschermen van vogels.

Passie voor vogels en natuur

Natuur in het algemeen en de vogels in zijn omgeving in het bijzonder; dat is de passie van Jan van der Rijt. Van der Rijt is oprichter en lid van de vogelwerkgroep De Zwaluw van de IVN afdeling Helmond, ruim dertig jaar geleden. In die tijd was hij werkzaam als bakker, er werd gewerkt van 2 uur ’s nachts tot 12 uur ’s middags. Zo had hij de middagen de tijd om in de natuur door te brengen. Uit die tijd stammen ook de contacten met scholen, waar hij nog regelmatig lessen verzorgt.

Meer dan 380 zwaluwkasten in Helmond

Van der Rijt is in Helmond de contactpersoon van Gierzwaluwvereniging Nederland, hij geeft advies aan de overheid, woningbezitters en woningcorporaties op het gebied van vogelvriendelijke maatregelen en hangt nestkasten op. Door zijn inspanningen hangen er nu meer dan 380 zwaluwkasten in Helmond. Alles wat Jan de Rijt doet  kenmerkt zich door “alles uit de kast te halen wat in het belang van vogels is”.

Overhandiging Gouden Lepelaar

De Gouden Lepelaar is in Helmond overhandigd door Erik Ernens, lid Raad van Toezicht van Vogelbescherming Nederland. Vorig jaar werd de Gouden Lepelaar uitgereikt aan Otto Overdijk, Jan Glas en Gerard Boere.

Alles over de gierzwaluw

Huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels van de mens zijn voor de gierzwaluw net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Vooral oude gebouwen, vaak in de binnenstad van steden, zijn in trek. Een groot deel van hun leven bevinden ze zich in de lucht. Meer weten ove rde gierzwaluw?

Kijk in de online vogelgids

Een thuis voor gierzwaluwen

In vrijwel alle steden in ons land zijn vrijwilligers actief voor de gierzwaluw. Zij beschermen bestaande nesten en zorgen voor nieuwe nestgelegenheid met speciale dakpannen, inmetstelstenen of nestkasten. In de grote steden willen de werkgroepen nog vele tientallen nestkasten ophangen. Eén nestkast kost € 35. 

Help de gierzwaluwen