Navigatie overslaan
Lammergier / Shutterstock Alle berichten

Gouden Lepelaar voor Liesbeth Portheine

Geplaatst op 20 november 2020

De populatie lammergieren in Spanje is verdrievoudigd en nu stabiel. Een enorm succes dat vooral te danken is aan Liesbeth Portheine die zich hard maakte voor hun voortbestaan. Vlak voor haar overlijden ontving ze hiervoor de Gouden Lepelaar, een prijs voor uitzonderlijke inzet voor de bescherming van vogels. 

Vogelbescherming Nederland heeft uit handen van directeur Fred Wouters afgelopen week de Gouden Lepelaar uitgereikt aan Liesbeth Portheine uit Rhoon voor haar beschermingswerk voor de lammergier. De Gouden Lepelaar wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de bescherming van vogels. Vanwege corona werd het een uitreiking in de openlucht met veel afstand houden en mondkapjes. Toch was er een goede reden om juist nu de prijs uit te reiken: Liesbeth was ernstig ongeneeslijk ziek. Zij overleed 17 november, een paar dagen na de uitreiking.

Liesbeth Portheine Liesbeth Portheine

Verliefd op de lammergier

Liesbeth Portheine raakte diep onder de indruk van lammergieren tijdens een bergwandeling in het Cantabrisch gebergte in Noord-Spanje. Een lammergier vloog zo dicht langs haar dat hun blikken elkaar troffen. De felle roodomrande ogen, de scherpe lijnen en de indrukwekkende zwarte baardveren zouden niet meer van haar netvlies verdwijnen.

Liesbeth verdiepte zich in de lammergier en ontdekte al snel dat het helemaal niet goed met ze gaat. Na contact met FCQ, de Spaanse organisatie die bedreigde lammergieren hun oorspronkelijke leefgebied wil teruggeven, besloot Liesbeth om in Nederland aan de slag te gaan.

Het Lammergier Fonds

Liesbeth richtte een Nederlandse stichting op: het Lammergier Fonds (LGF). Ze kocht een hooggelegen ruïne in Spanje, die op haar kosten volledig is herbouwd. Er is nu een studiecentrum voor lammergieren, een ruimte voor ecologisch onderzoek, een educatiecentrum voor scholen en de lokale jeugd en het is het startpunt voor excursies.

Lammergier / Shutterstock Lammergier / Shutterstock

Grote stappen werden gezet voor het beschermen van lammergieren, samen met de Spaanse FCQ. Zo werd door het uitzetten van jonge lammergieren de populatie versterkt. En er werd gewerkt aan draagvlak onder de lokale bevolking, bijvoorbeeld door streekproducten, zoals kaas, te koppelen aan de lammergier. Dat leverde meer inkomsten op voor herders en meer opbrengst uit toerisme. Het oorspronkelijke landschap herstelde door de begrazing met de schapen, waardoor meer open ruimte ontstond: leefgebied voor dieren die de lammergier eet.

Lammergier / Elwin van der Kolk Lammergier / Elwin van der Kolk

Groot succes: lammergieren in Spanje stabiel

Liesbeth Portheine was overal bij, dacht en deelde mee en maakte projecten financieel mogelijk. Het succes is zo groot dat de Nederlandse stichting van Liesbeth onlangs opgeheven kon worden wegens succes: de populatie lammergieren in Spanje is verdrievoudigd en houdt zichzelf nu natuurlijk in stand. 

Vogelbescherming Nederland is dankbaar Liesbeth Portheine nog vlak voor haar overlijden te kunnen eren met haar werk voor het behoud van de lammergier.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws