Navigatie overslaan
Steenuil / Jelle de Jong Alle berichten

Gouden Lepelaar voor Charles Brosens uit Zundert

Geplaatst op 13 april 2021

Charles Brosens uit Zundert heeft dit weekend de Gouden Lepelaar ontvangen: de onderscheiding van Vogelbescherming voor het op uitzonderlijke wijze beschermen van vogels. Als kleine jongen raakte Charles Brosens al gefascineerd door vogels. Het resulteerde in 50 jaar belangeloos en vol passie vogels beschermen. Zo is Brosens oprichter van het vogelrevalidatiecentrum in Zundert en mede-oprichter van de vogelwerkgroep aldaar.

In Zundert en omstreken staat Charles Brosens bekend als ‘de man van het Vogelrevalidatiecentrum’, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Vanaf 1980 bouwde Brosens enkele percelen bij zijn huis om voor de opvang van vogels. Sinds die tijd is het centrum uitgegroeid tot een professionele organisatie, gerund door 120 vrijwilligers. Naast de opvang van vogels en inmiddels ook zoogdieren, organiseert het centrum lezingen en tentoonstellingen voor basisscholen.

Charles Brosens en Fred Wouters Charles Brosens, winnaar van de Gouden Lepelaar en Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland Charles Brosens en Fred Wouters

Vogelcurssussen, vrijwilligerswerk, actievoeren en meer

Maar Brosens deed nog veel meer voor de bescherming van vogels. Zo is hij medeoprichter van de Vogelwerkgroep Zundert, werkt hij als vrijwilliger aan biodiversiteit op erven, waar prachtige erfvogels zoals de steen- en kerkuil, boerenzwaluw, torenvalk en ooievaar van profiteren. Ook geeft hij al 15 jaar vogelcursussen voor liefhebbers. Ook was hij nauw betrokken bij de actiegroep die voorkomen heeft dat het natuurgebied De Maatjes begin jaren ’70 werd droog gepompt.

De Gouden Lepelaar

De Gouden Lepelaar wordt sinds 1974 door Vogelbescherming Nederland uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. Charles Brosens verdient deze prijs voor zijn levenslange inzet voor vogels en als persoon die het beschermen van vogels in Brabant op de kaart heeft gezet. In 2020 ging de Gouden Lepelaar naar Liesbeth Portheine, uit Rhoon, voor haar inzet voor het beschermen van gieren.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws