Navigatie overslaan
Boerenzwaluw / Shutterstock Alle berichten
Boerenzwaluw / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Gezocht: kandidaten voor de Ledenraad (1)

Geplaatst op 28 november 2016

Vanaf nu tot 1 februari 2017 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Hilde Engels wat haar motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.
 

Wie? Hilde Engels

Leeftijd? 55 jaar
In de Ledenraad? sinds 2009
Beroep? programmamanager Verduurzaming Voedselconsumptie bij Natuur&Milieu en ook werkzaam als zelfstandig innovator van voedingsketens

Waarom zet jij in voor de bescherming vogels?  

"Vogels spreken tot mijn verbeelding en ik bewonder ze vanwege hun vliegkracht, acrobatische capriolen, slimme samenwerking. En ze zijn gewoon mooi."

Welke soort spreekt je nog net iets meer aan?

"Die prachtige boerenzwaluwen! Ze vlogen rond ons huis, maar kwamen niet broeden. We hebben toen een open schuur beter verduisterd en enkele steunplankjes opgehangen waarop ze gemakkelijk een nest konden maken. Dat had ik geleerd tijdens een excursie met de Ledenraad. Het duurde nog geen week en toen nam een paartje zijn intrek in de schuur!"

Mooiste natuurervaring?  

"Tja, dat was twee jaar geleden in Kabalebo, Suriname, waar we met een gids op zoek gingen naar vogels. We schuifelden voetje voor voetje door het woud, heel stilletjes. Opeens hoorden we een specht tegen een hoge boom tikken, aan de overkant van de rivier. Terwijl we met zijn zessen naar de specht zochten, stamelde de gids: kijk, een jaguar… Die lag onder die boom te relaxen in de middagzon. "

Wat spreekt jou aan in Ledenraad?

"We zijn een diverse groep mensen, die allemaal van vogels houden en in hun vrije tijd het werk van Vogelbescherming Nederland ondersteunen. We zijn blij met hoeveel Vogelbescherming jaarlijks bereikt en ook kritisch op wat nog beter kan. Het is heel plezierig om zo dichtbij betrokken te zijn in het beschermingswerk - en Vogelbescherming doet dat echt heel goed."

Waarom zou je in de Ledenraad van Vogelbescherming willen zitten?

"Als je houdt van vogels, dan zie je dat hun leefomgeving steeds verder achteruit gaat. Mijn advies is allereerst om elke dag zoveel mogelijk verantwoorde keuzes te maken die de leefomgeving ontzien, zoals biologisch te eten. Voel je je betrokken bij vogels, vind je het leuk om beleidsplannen te lezen en te beoordelen samen met andere vogelliefhebbers, en heb je daar ook wat tijd voor, geef je dan op! Het werk is de moeite waard en je krijgt er veel voor terug!"

Pand Vogelbescherming Nederland / JvD

Kandidaat stellen?

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht. Bent u enthousiast over Vogelbescherming en wilt u zich kandideren?

Tot 1 februari 2017 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen. Op 31 mei volgt uiterlijk de uitslag.

Lees er hier meer over

Dit is een serie van 3 portretten van Ledenraadsleden van Vogelbescherming. Volgende week leest u het verhaal van Maarten Platteeuw. De week erna van Everdien Smeenk.