Navigatie overslaan
Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Gate-crashen bij familie Grauklauw

Geplaatst op 29 september 2023

Enkele weken geleden moest ik voor werk naar het het oosten van Nederland. Bij zo’n rit probeer ik doorgaans een natuurgebied mee te pikken, uiteraard op zoek naar vogels. Ik wilde naar de Sallandse Heuvelrug gaan. Mijn oog viel óók op het nabijgelegen en veel kleinere Wierdense Veld, een mij onbekend natuurgebied. Daar ging ik eerst heen.
Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare

Bij aankomst in het Wierdense veld moest ik schuilen voor een hevige bui. Vergaderkleren en natte natuur gaan niet samen. Na de regen liep ik het prachtige verlaten veenlandschap in en hoorde een kwartel roepen, zag een wespendief en meerdere buizerds vlogen over.

Een kletsnatte grote lijster zat zich te drogen op een paal. Na een paar honderd meter hoorde ik een krassend geluid. Grauwe klauwier, dacht ik.

Maar de vogel was gevlogen. Jammer, hij zag mij voordat ik wist dat hij er was. Hoewel vrij algemeen, blijft een waarneming van deze soort bijzonder. Ik liep verder en hoorde weer het gekras. Nu zag ik twee ietwat pluizige jonge vogels, juvenielen. Ik besefte dat ik dicht bij een net uitgevlogen klauwierenfamilie zat.

Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare

Vrolijke vogeluurtjes

Aanvankelijk waren de vogels een beetje schuw en vliegerig, maar toen ik op de grond was gaan zitten waren ze snel gewend. Zitten met de lens tussen mijn knieën doe ik vaak, want het is een stabiele houding en de vogels vinden het fijn dat je klein bent.

Het waren een paar vrolijke vogeluurtjes. Ik zat er middenin en heel dichtbij zonder te verstoren. De jonge vogels vlogen en zaten om mij heen, spelenderwijs eten zoekend. De zorgzame moeder hield mij van dicht bij goed in de gaten! Ik telde vier jongen, maar helemaal zeker kon ik niet zijn. Het was moeilijk tellen 360 graden rond! De jonge vogels waren prachtig getekend. De vader bleef als enige op afstand. De foto van het mannetje is dus niet van deze familie in het oosten des lands, maar van een eerder geziene (zeldzame) bezoeker van Texel.

Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare Grauwe klauwier / Ruwan Aluvihare

Uiteindelijk had ik geen tijd meer om de Sallandse Heuvelrug in te lopen, maar moest, met ondergaande zon erdoorheen rijden naar de A1. Ook een waar genot!

Ruwan

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons. Soms maakt hij een uitstapje.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Gerelateerde items