Navigatie overslaan
Ransuil / Rogier Albers Alle berichten

Foto van de maand: jagende ransuil

Geplaatst op 11 april 2023

Rogier Albers maakte met deze prachtige ransuil de Foto van de maand maart. “Uilen vind ik prachtige en mysterieuze vogels en met de ransuil heb ik wel iets speciaals.”

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“De foto van de jagende ransuil is genomen in het natuurgebied Het Bossche Broek. Dit gebied ligt tegen de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch aan. In mei 2021 zag ik tijdens het skeeleren de ransuil jagen en vloog hij vlak langs mij. Een paar dagen later op Hemelvaartsdag ging ik kijken of ik ‘m kon vinden. Het was niet echt goed weer en het begon al een beetje te schemeren. Hierdoor was het erg rustig in het gebied, waar veel gewandeld wordt. Op een gegeven moment zag ik de ransuil zitten op een paaltje. Ik probeerde wat dichterbij te komen en kon toen wat foto’s van hem maken.”

“Opeens vloog hij op richting mij en het was erg lastig om hem goed in beeld te krijgen. Gelukkig zaten er een aantal goede foto’s tussen. Een paar dagen later ben ik nog een keer gaan kijken rond hetzelfde tijdstip. Toen was er een mooie avondzon en kon ik de ransuil een paar keer mooi vastleggen.”

Ransuil met tegenlicht / Rogier Albers Ransuil met tegenlicht / Rogier Albers
Jagende ransuil / Rogier Albers Jagende ransuil / Rogier Albers
Ransuil in boom / Rogier Albers Ransuil in boom / Rogier Albers

Heb je iets speciaals met ransuilen? Of uilen in het algemeen?

“Uilen vind ik prachtige en mysterieuze vogels en met de ransuil heb ik wel iets speciaals. In 2019 zaten er vanaf september gedurende een aantal maanden vijf ransuilen te rusten in een grote boom op het plein van de school van mijn kinderen. Bizar dat ze zo’n plek uitkiezen om te rusten.”

“In de zomer van 2021 hield een juveniele ransuil de buurt wakker met zijn bedelroep. Op een avond zat hij een tijdje in een boom recht tegenover mijn huis. Gelukkig bleef hij daar niet de hele nacht zitten.”

Wat is je favoriete vogel?

“Ik heb niet echt één favoriete vogel. Roofvogels vind ik altijd mooi om te zien. Maar er zijn zoveel mooie vogels. Ik vind het leuk om nieuwe soorten te zien en ontdekken.”

Fotografeer je al lang? Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Ik fotografeer nu ruim tien jaar vogels en sinds 2016 met een goede camera. Vanaf toen ben ik mijn waarnemingen en foto’s op waarneming.nl gaan zetten. De foto’s helpen ook om de vogels goed te kunnen herkennen als je niet (zeker) weet welke vogel je hebt gezien.  Zeker nu met de app ObsIdentify is het makkelijker om een vogel te identificeren. Vorig jaar heb ik een nieuwe camera aangeschaft met vogelherkenning waardoor ik sneller kan handelen en zo mooiere foto’s kan maken.”

Focus je je alleen op vogels of fotografeer je ook andere dieren of dingen?

“Mijn focus ligt hoofdzakelijk op vogels, maar ik fotografeer ook andere dieren. Zo heb ik in het gebied van de ransuil ook foto’s van reeën, vos en bever kunnen maken. Daarnaast fotografeer ik ook af en toe insecten, vlinders en planten in de tuin. En in de herfst maak ik graag macro-opnamen van paddenstoelen.”

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Mijn meest bijzondere ervaring is het fotograferen van een kleine karekiet die een volgroeide jonge koekoek aan het voeden was. Dat was zo’n bizar gezicht, om de kop van de kleine karekiet in de bek van de koekoek te zien verdwijnen!”

Koekoeksjong / Rogier Albers Koekoeksjong / Rogier Albers

Ben je ook vogelaar?

“Ja. Vanaf mijn jeugd vogel ik al. Ik ben een tijd lid geweest van NJN en ik had toen ook een abonnement op jeugdblad ‘t Vogelaartje. Vanaf de middelbare school heb ik een hele tijd niet of nauwelijks vogels gekeken. Maar de afgelopen tien, vijftien jaar ga ik weer geregeld op pad om vogels te kijken. Ik ben ook geabonneerd op het blad Vogels.”

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

“Ik probeer minimaal één keer in de week vogels te kijken en neem dan ook mijn camera mee. In de lente en zomer is dat meestal vaker.”

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

“Als je vogels gaat fotograferen is het verstandig om ook een verrekijker mee te nemen. Zo kun je de vogels makkelijker spotten. Om een goede vogelfoto te kunnen maken, moet je ook geduldig zijn.”

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee