Navigatie overslaan
Groenlingen / Johan Scholtens Fotogalerij Alle berichten

Foto van de maand: bekvechtende groenlingen

Geplaatst op 15 april 2024

Deze foto van twee bekvechtende groenlingen is de Foto van de maand van afgelopen maart. Johan Scholtens maakte 'm in zijn tuin door de ramen heen. "De kansen zijn gering maar dat is juist ook het leuke aan vogelfotografie. Het is een gelukzalig gevoel als je een foto kan maken waar je al heel lang op hoopt."

Heb je iets speciaals met groenlingen?

"Jazeker! Ik heb elk winterseizoen dagelijks ongeveer tien groenlingen in de tuin. Het zijn zeer fotogenieke tuinvogels; vooral als ze de vleugels uitslaan zie je het prachtige geel tevoorschijn komen. Al jaren lang fotografeer ik ze geregeld en daarbij probeer ik met name vluchtfoto's te maken van twee groenlingen tegelijkertijd. Een mooie maar niet gemakkelijke uitdaging. Het geeft elke keer weer een kick als het lukt."

Groenlingen / Johan Scholtens Fotogalerij Groenlingen / Johan Scholtens Fotogalerij
Gaai / Johan Scholtens Fotogalerij Gaai / Johan Scholtens Fotogalerij

Hoe heb je deze foto gemaakt?

"De foto heb ik dus in m'n achtertuin gemaakt door de ramen heen. Het kleine melkbusje heb ik een keer uit de sloot achter ons huis opgedregd en helemaal schoongemaakt. Ik vond het wel een leuke accessoire om uit te proberen met de groenlingen en dat lukte."

Fotografeer je al lang?

"Sinds een jaar of 15, toen de digitale fotografie op kwam zetten. Al snel nam ik de fotocamera en verrekijker mee om alles vast te leggen wat ik in beeld kreeg."

Johan Scholtens Johan Scholtens

Focus je je alleen op vogels?

"Nee, dat zeker niet, hoewel vogels me altijd het meest aantrekken om te fotograferen. Ik houd van actiefoto's en dan heb je genoeg uitdagingen met vogelfotografie. Daarnaast ben ik een allround natuurfotograaf met oog voor landschap, seizoenen, zoogdieren, paddenstoelen, bloemen, insecten, macro en extreme macrofotografie. Zie mijn website www.johanscholtens.nl."

Heb je een favoriete vogel?

"Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, maar vogels met opvallende kleuren trekken me in het algemeen meer aan. Daarnaast zijn uilen en roofvogels ook altijd zeer mooi om te fotograferen. Of jonge vogels in het voorjaar. Maar uiteindelijk kun je van elke vogel een prachtige foto maken op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden."

Heb je een goede tip om vogels te fotograferen?

"Ik heb op mijn werk een kaartje hangen met een foto met de volgende tekst: patience is the essence of clicking great photographs. Ofwel met geduld en passie kom je een heel eind. Uiteindelijk moet je er gewoon op uit trekken en veel over het leven van vogels leren. Op serieuze sites, zoals Birdpix.nl, kun je heel veel over vogelfotografie leren."

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

"Vorig jaar hoorde ik plotseling een enorm gekrijs vanuit de achtertuin en precies voor de pui had een sperwer een spreeuw te pakken. De spreeuw verzette zich hevig en een gevecht op leven en dood ontspon zich pal voor mijn neus. Ik denk dat ik tijdens het fotograferen niet eerder zoveel adrenaline door m'n lijf heb voelen gieren. Voor ik het wist had ik duizend foto's geschoten.

Een once-in-a-lifetime moment en dat weet je als geen ander als je al zoveel jaren fotografeert. De kansen zijn gering maar dat is juist ook het leuke aan vogelfotografie: elke keer is het weer een verrassing wat je voor de lens krijgt en welk moment daaruit volgt. Het is een gelukzalig gevoel als je een foto kan maken waar je al heel lang op hoopt."

Sperwer en spreeuw / Johan Scholtens Fotogalerij Sperwer en spreeuw / Johan Scholtens Fotogalerij

Met de foto van de sperwer en de spreeuw is Johan Scholtens winnaar van de fotowedstrijd van de Groene Camera in de categorie Vogels.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts