Navigatie overslaan
Grutto / Agami Alle berichten

Europarlement: stem voor een natuurvriendelijke landbouw!

Geplaatst op 1 april 2019

Dinsdag 2 april behandelt het Europees Parlement een eindeloze reeks moties over het Europese landbouwbeleid. Als er één beleidsterrein is waar Europa ongelofelijk veel invloed op heeft én waar het over de hele linie slecht gaat met vogels en natuur, dan is het wel de landbouw.

Onderzoek op onderzoek laat zien dat het Europese landbouwbeleid een andere kant op moet om de achteruitgang van de Europese biodiversiteit te stoppen. In Nederland is dat overduidelijk. Het gemeenschappelijke Europese landbouwbeleid heeft geleid tot een te ver doorgeschoten intensivering. Decennialang kwam de natuurlijke rijkdom en het landschap op het tweede plan, met als gevolg onder meer de achteruitgang van patrijs en veldleeuwerik met meer dan 95% en van onze nationale vogel, de grutto, met meer dan 60%. Schrikbarende cijfers.

Vogelbescherming en BirdLife Internationaal roepen de Europarlementariërs op te stemmen voor een natuurvriendelijk Europees landbouwbeleid. Het is lovenswaardig dat Europarlementariërs als Huitema (VVD) en Schreijer-Pierik (CDA) zich verzetten tegen de jacht op wulpen en de mogelijke jacht op grutto’s in Frankrijk. Om evenwel van wezenlijke betekenis voor deze vogels te zijn, zou dit verzet uitgebreid moeten worden met een stem voor een nieuw natuurvriendelijk landbouwbeleid.

Voorlopers

Dat natuurvriendelijke landbouw geen illusie hoeft te zijn bewijzen al die boeren die zich nu al met succes inspannen voor weidevogels met bloemrijke weilanden én voor patrijzen met brede bloemrijke akkerranden. Zij zijn de voorlopers die grote navolging verdienen.