Navigatie overslaan
Telpost Birdwatch/ Hans van de Laar Alle berichten

Euro Birdwatch: Geen zaterdag als alle andere

Geplaatst op 1 oktober 2016

Al voor de 13e keer organiseer ik namens Vogelbescherming de Nederlandse editie van de Euro Birdwatch. Tot nog niet zo lang geleden betekende dit o.a. het coördineren van een groep vrijwilligers op kantoor in Zeist, die alle (meer dan 150!) telposten belden om de getelde aantallen door te krijgen vanuit het veld en deze in te voeren. Dit was altijd een superleuk en vooral heel gezellig gebeuren, waar ik graag mijn vrije zaterdag voor opofferde.

Vooruitgang

Maar tegenwoordig gaat het zo-goed-als volautomatisch, de mensen in het veld hebben toegang tot de fantastische website www.trektellen.nl en voeren daar hun tellingen in. Dit heeft als voordeel dat het efficiënt is en snel. Het is echter wel minder druk op kantoor. Want we kunnen het nu met een paar collega’s aan.

Maar…

Toch heeft het evenement voor mij ook een paar ‘schaduwkanten’. Als fanatiek vogelaar zou ik dan het liefst ook buiten zijn, tijdens de piek van de najaarstrek; en dan op een telpost natuurlijk. Dat zit er nu nog niet in, maar ik wil volgend jaar eens proberen om tijdens de Birdwatch een soort tournee te maken langs een aantal telposten. 

Erger is het om te horen dat ergens in Nederland een superzeldzame vogel wordt gezien en dat ik er niet naar toe kan. Dat is al een aantal keren voorgekomen op de dag voor de Birdwatch (dan kan ik niet weg, te druk met de voorbereidingen) of op de dag zelf (dan kan ik sowieso niet weg). En ondanks een verder succesvolle Birdwatch, bleef ik dan soms toch zitten met een ietwat zure nasmaak…

Maar dan!

Vandaag leek het lot mij echter goed gezind te zijn: op telpost Het Hazewater bij Leusden zag (en fotografeerde!) men een Alpengierzwaluw langsvliegen, richting Zeist!

Meteen een kijker gepakt (er ligt er hier altijd wel eentje voor het grijpen) en naar de 1e verdieping van ons pand gerend, vanwaar er een (redelijk beperkt) uitzicht is naar het oosten. Dat zou wat zijn: een megadwaalgast zo dichtbij en dat ik hem tijdens de Euro Birdwatch - gewoon op kantoor - zou zien! En wat zouden mijn collega’s maandag jaloers zijn!
Maar ondanks mijn ingespannen getuur ‘ins Blaue hinein’; helaas geen Alpengierzwaluw… Wel zag ik meerdere groepjes Graspiepers langsvliegen en het lijkt erop dat die kleine beestjes dit jaar erg goed vlogen. Heb ik dus toch nog iets meegekregen van de vogeltrek vandaag!