Navigatie overslaan
Postzegels Micronesia Alle berichten

Een nieuw bijzonder boek: Vogels op de cm2

Geplaatst op 31 mei 2017

De makers van Vogels op de cm2 brengen een ode aan vogels via getekende afbeeldingen op postzegels, gecombineerd met up-to-date vogelinformatie. Dat leidde tot een boek met 266 vogels die je in Nederland kan zien op evenzoveel zegels uit 109 landen van de hand van ruim 160 illustratoren. Een van de samenstellers, Peter Müller, geeft de achtergrond bij het boek.

Hoe ontstond het idee van een vogelboek in postzegels?

“Ik houd van vogels en van kunst, vooral van het vastleggen van vogels op papier. Ik heb daar altijd iets mee willen doen. Het idee kwam een paar jaar geleden toen mijn dochter mij wees op de schoonheid van vogelafbeeldingen op postzegels. En ja, daar was het, een vogelboek met postzegels als beelddrager! Het begin van een zoektocht.”

Hoe hebben jullie goede zegels gevonden?

“Eerst hebben we bepaald welke vogels erin zouden komen, pas daarna keken we naar welke zegel bij welke soort de moeite waard was. Dat heb ik samen gedaan met ornitholoog en filatelist Tom Loorij. We zijn uitgekomen op 266 soorten, daarna hebben we in twee maanden de zegel bij de soort gezocht en toen kon het schrijven beginnen. Tom nam de ornithologische informatie voor zijn rekening, ik de filatelistische. Veruit de meeste zegels zaten in de verzameling van Tom, een klein aantal is bijgekocht. Van acht soorten bestond geen enkele zegel, daarvoor zijn kunstenaars, zoals Elwin van der Kolk, gevraagd die te tekenen voor een postzegel en zijn de zegels gedrukt door PostNL.”

De tekeningen op de postzegels zijn vaak schitterend, Siegfried Woldhek heeft dat in zijn voorwoord mooi verwoord. Het is, kortom een boek voor de kunst-, vogel-, boek- en postzegelliefhebber!”

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Dat we zeven gerenommeerde vogeltekenaars bereid hebben gevonden om belangeloos de tekeningen voor die acht nieuwe zegels te maken. En we zijn trots op het niet aflatend enthousiasme van ontwerpster Karen Polder, die er op stond de zegels op een witte achtergrond te tonen in plaats van de gebruikelijke zwarte achtergrond. Dat betekende 266 zegels ‘schoon krijgen’ van de achtergrond, een helse klus. En dat niet alleen, haar hele vormgeving is prachtig.”

Hadden jullie een lievelingszegel?

“Tom heeft grote liefde opgevat voor het blok zegels van Henrik Grönvold met onder andere de grote karekiet. (Staat bovenaan deze pagina - red.)

Ik geniet van de diversiteit aan tekenvaardigheden - 163 ontwerpers! - maar als ik dan toch iemand moet kiezen is dat de Pool Jerzy Desselberger (houtduif, kemphaan): nooit van gehoord en dan toch deze schoonheid!”

Voor wie hebben jullie het boek gemaakt?

“Ik wilde een mooi boek over vogelkunst maken, Tom wilde een mooi boek over vogelpostzegels en de ontwerpster wilde een boek waarin vormgeving een bijzondere plek zou hebben. Het resultaat is: Vogels op de cm2. We zijn alle drie zeer tevreden over het resultaat. Het is geen vogelgids, maar de ornithologische informatie is wel up-to-date, we hebben de laatste cijfers van Sovon kunnen gebruiken. De tekeningen op de postzegels zijn vaak schitterend, Siegfried Woldhek heeft dat in zijn voorwoord mooi verwoord. Het is, kortom een boek voor de kunst-, vogel-, boek- en postzegelliefhebber!”

Er komen natuurlijk altijd weer nieuwe postzegels uit, ook van vogels. Gaan jullie er nog mee door?

“Deze uitgave is er nu, voor de Nederlandse situatie. Een jaar lang heerlijk aan gewerkt. Heel leuk zou zijn om iets soortgelijks voor Duitsland, België, Noorwegen of IJsland te doen. Dat is vooralsnog niet aan de orde, maar wie weet.”

Vogels op de cm2

Samenstellers: Peter Müller / TomLoorij
Uitgeverij Müller  
Voorwoorden: Siegfried Woldhek en Theo Verstrael
552 pagina's
Linnen harde kaft, gebonden
17 x 12 x 5 cm
isbn: 978 9081 388 702
Verkrijgbaar in alle boekhandels en op de website
49,50 euro