Navigatie overslaan
Drieteenstrandloper / Marcel van Kammen Alle berichten
Drieteenstrandloper / Marcel van Kammen Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Een betere vogelfotograaf worden

Geplaatst op 22 september 2021

Binnenkort verschijnt het door PIXfactory uitgegeven Handboek Vogelfotografie. De redactie van Vogelbescherming mocht het boek alvast inzien en voor de nieuwsgierige fotografen, die niet kunnen wachten, delen we alvast enkele waardevolle tips.

Soortenkennis en gedrag

Het eerste advies in het handboek: koop eerst een verrekijker en een vogelgids en dan pas een camera. Vogels fotograferen kan alleen slagen als je weet hoe vogels zich gedragen. Per soort is dit verschillend en vraagt aanpassing van de fotograaf. Het is een waanzinnig mooie hobby maar vergt dus wat voorbereiding en voorkennis.

Fotograaf bij steenlopers Fotograaf bij steenlopers

Goede apparatuur echt zo belangrijk?

Apparatuur maakt wel degelijk verschil bij vogelfotografie. Een telelens van 300 mm is eigenlijk een must. Goedkoop is duurkoop. Koop niet online maar ga naar een winkel en neem camera met lens in de hand. Vraag advies en overweeg eventueel tweedehands apparatuur.

Een lens met autofocus is een must, vogels zitten nu eenmaal niet stil. Verdiep je in de verschillen van: compactcamera, digitale spiegelreflex en systeemcamera. Kijk wat het beste bij je past en wat het budget toelaat.

Scholekster Scholekster

Groeien als fotograaf

Heb je dit boek al voor een groot deel doorgeakkerd, dan kom je bij het hoofdstuk ‘Groeien als fotograaf’. Met de voorgaande hoofdstukken heb je al aardig wat kennis opgedaan, maar je wilt je verder ontwikkelen. Dit hoofdstuk geeft daarvoor een aantal handvatten, zoals experimenteer ook eens met lange sluitertijden of tegenlicht, low-key of high-key. Boek een keer een fotohut. Verdiep je in beeldbewerking om meer uit je foto te halen.

Vogels zijn de mooiste fotomodellen.

Daan Schoonhoven
Roodborst / Marcel van Kammen Roodborst / Marcel van Kammen

Verantwoorde vogelfotografie

Het aantal natuur- en vogelfotografen is enorm toegenomen. Hoe kunnen we met zijn allen genieten zonder de natuur geweld aan te doen en vogels te verstoren?

Het is wettelijk verboden vogels te verstoren, maar vaak gebeurt dit onbedoeld. Gaat een vogel zich anders gedragen, hou je dan in. Hou sowieso altijd voldoende afstand. Houd je aan de gedragscode in dit boek of lees onze gedragscode.

Bedenk dat de vogel altijd voor het plaatje gaat.

Waterral / Hans Overduin Waterral / Hans Overduin

Hoe kom je dichterbij

Je kunt je verstoppen in een schuiltentje of fotohut om dichterbij vogels te komen. Of zorg dat de vogel comfortabel is met jouw aanwezigheid en je niet als bedreiging ziet. Doe bijvoorbeeld alsof je het beoogde fotomodel negeert en geen belangstelling voor hem hebt.

Of wacht vogels op bij een plaats waarvan je weet dat ze daar verschijnen, bijvoorbeeld een hoogwatervluchtplaats.

Pimpelmees Pimpelmees

Tuinvogels

Zoek het niet ver van huis. In je eigen tuin of park om de hoek kun je al leuk fotograferen. Zorg dat er wat te eten en te drinken is.

Probeer behalve standaardplaatjes te oefenen op vliegbeelden. Niet gemakkelijk maar oefening baart kunst. Eerst observeren, zodat je weet welke vliegroute ze nemen.

De winter is zeer geschikt omdat vogels dan veelal tuinen bezoeken vanwege het voedselaanbod.

Geen doorsnee

Het Handboek Natuurfotografie is allesbehalve een doorsnee fotoboek. Het staat vol bruikbare tips voor de beginnende en de gevorderde vogelfotograaf. Schitterende vogelfoto’s verduidelijken niet alleen de tekst, maar zijn op zich al een reden om het boek aan te schaffen. De meeste foto’s zijn van de auteurs die hun sporen in de vogelfotografie verdiend hebben.

Cover Handboek Vogelfotografie

Handboek Vogelfotografie

Uitgegeven door PIXfactory, auteurs: Daan Schoonhoven, Hans Overduin, Marcel van Kammen, Arno ten Hoeve, Chris van Rijswijk, Thijs Glastra, Bernard van Doormaal en Bob Luijks; 324 pag., bomvol schitterende foto’s, ISBN 9789079588, prijs € 40,-.

Voorintekenprijs tot 26 september 2021 € 35,90 incl. verzendkosten.

Bestel bij Pixfactory

Drieteenstrandloper / Hans Overduin Drieteenstrandloper / Hans Overduin

Cursus Vogelfotografie

PIXfactory organiseert ook een digitale cursus vogelfotografie. De cursus en het Handboek Vogelfotografie zijn eenmalig als combinatie te bestellen voor een totaalprijs van € 74,80 in plaats van € 108,90. Uw voordeel bedraagt € 34,00!

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee