Navigatie overslaan
Roodborst Tuinvogeltelling / Pixabay Alle berichten

Doe ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling

Geplaatst op 7 december 2021

Vrijdag 28 januari start de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Die vrijdag, zaterdag én zondag telt iedereen die dat leuk vindt de vogels in de tuin. Ook scholen kunnen meedoen met deze telling door de vogels op het schoolplein te tellen. Door 30 minuten te turven help je mee aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Op de site www.tuinvogeltelling.nl staat hoe je mee kunt doen, op de site van LessonUp staat gratis lesmateriaal van Vogelbescherming over het herkennen van de vogels en het maken van vogelvoer. Zo wordt meedoen nog leuker en makkelijker.

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling voor scholen is heel simpel: tel 30 minuten de vogels op het schoolplein of voor het raam van het klaslokaal en meld de resultaten op www.tuinvogeltelling.nl. Het is superleuk om mee te doen en reuze eenvoudig. Print het telformulier uit en ga aan de slag!

Tip:

verdeel de klas in groepjes om te tellen. Bij jongere kinderen werkt estafette-tellen heel goed: elk groepje telt 5 minuten.

Speciaal voor de scholen hebben we verschillende lessen ontwikkeld om het tellen nog aantrekkelijker te maken. Voor alle groepen in het basisonderwijs is er lesmateriaal beschikbaar. Zo zijn er lessen over het herkennen van vogels, is er een quiz om de vogelkennis te testen en zijn er lessen over het maken van vogelvoer. Deze lessen staan op LessonUp, zodat de lessen gratis en digitaal gegeven kunnen worden.

Tellen op school / Janko van Beek Tellen op school / Janko van Beek

Tip:

beplak de ramen van het lokaal met krantenpapier, maar hou stukjes open om doorheen te kijken. Zo heb je een echte vogelkijkhut in de klas.

De Tuinvogeltelling

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 19e keer georganiseerd. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en pimpelmees. Maar ook de merel, vink en roodborst staan elk jaar in de top 10 en zijn op de meeste schoolpleinen wel te zien.

Zondag 30 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Vorig jaar deden bijna 200.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling, een absoluut record.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer