Navigatie overslaan
Kemphaan / Shutterstock Alle berichten
Kemphaan / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

De stem van vogels laten horen

Geplaatst op 28 april 2019

Leden van Vogelbescherming kunnen dit voorjaar van 18 april tot 15 mei hun vertegenwoordiger in de Ledenraad kiezen. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming en waarom uw stem belangrijk is. Deze: keer Jerker Spits.

Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Herkiesbare leden kunnen herkozen worden en nieuwe leden gekozen.
Bent u lid? Dan kunt u hier stemmen. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat om u te vertegenwoordigen.

 

Jerker Spits (1977) kijkt vanaf zijn twaalfde vogels. Hij werkt als senior beleidsmedewerker op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is schrijver. Hij publiceerde bij Uitgeverij Van Oorschot.

Waarom zet jij je in voor de bescherming van vogels?

“Vogels hebben onze aandacht, bescherming en liefde nodig. Ze ontroeren en verrassen ons. Van de merel die achter je huis het voorjaar aankondigt tot een bosuil die in een boomholte rust, met drie pluizige takkelingen boven haar. Dagelijks maken we keuzes die hun leefwereld raken. De dieren zitten niet zelf aan tafel met provincies of projectontwikkelaars. Wij moeten hun stem laten horen.”

Wat is jouw mooiste vogelervaring en waarom?

“Van april tot juni inventariseer ik broedvogels in een polder bij Nieuwkoop. Het is zo heerlijk als boven je de grutto’s en kieviten baltsen. Er was ook een eenzame kemphaan. Ik hoop dat ook de kemphaan, die het in Nederland niet makkelijk heeft, daar weer tot broeden komt. Een paar weken geleden zag ik vier zeearenden cirkelen boven Tiengemeten. Je denkt bij die grote machtige vogels haast aan Lord of the Rings: the eagles are coming! Het is prachtig dat die majestueuze vogels weer thuis zijn in de Hollandse delta.”  

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Je kunt je expertise inzetten voor Vogelbescherming. Er zijn leden met financiële kennis, leden vanuit vogelwerkgroepen, mensen met kennis van beleid en bestuur. Ze hebben allemaal een grote liefde voor vogels. Hun ervaring komt in de ledenraad samen. Daar leer je zelf ook veel van.”

Je denkt bij die grote machtige vogels haast aan Lord of the Rings: the eagles are coming!

Waarom zouden leden volgens jou moeten stemmen voor kandidaten voor de Ledenraad?

“De ledenraad staat Vogelbescherming met goede adviezen bij. Door de ledenraad komt er nog meer ervaring en kennis boven tafel. Het is als bij alle verkiezingen: laat je stem horen. Je draagt zo bij aan het draagvlak voor en de zichtbaarheid van activiteiten van Vogelbescherming.” 

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws