Navigatie overslaan
Rijke Weidevogelboulevard Amstelland / Celine Roodhart
Alle berichten
Rijke Weidevogelboulevard Amstelland / Celine Roodhart Rob Buiter

Door Rob Buiter
Wetenschapsjournalist

De geschiedenis van Amstelland

Geplaatst op 12 mei 2021

We duiken in de geschiedenis van Amstelland in deze podcast. Dat doen we onder andere met historicus Jaap Evert Abrahamse, vanaf de plek waar Amstelland en Amsterdam zijn ontstaan. En met Boer van Amstel Henk van Schaik gaan we terug naar het eind van de achttiende eeuw, toen zijn over-over-overgrootvader als één van de eerste boeren ging werken in de Bovenkerkerpolder. Aflevering #2 van de podcastserie ‘Van glas tot gras’ over de Boeren van Amstel.
Podcast / Shutterstock Podcast / Shutterstock

Podcastserie: zuivel van de Boeren van Amstel

Eenentwintig boeren uit Amstelland hebben zich met steun van onder andere Vogelbescherming verenigd met als doel melk te leveren aan Amsterdam en omstreken. Lokaal, dus weinig vervoerskilometers, goed voor het milieu. De boeren spannen zich extra in voor de weidevogels van Amstelland, een van de top-gruttogebieden van ons land. Het verhaal achter de Boeren van Amstel is bijzonder en uniek. In een vierdelige podcast, 'Van glas tot gras', gemaakt door wetenschapsjournalist Rob Buiter, vertellen initiatiefnemers en betrokkenen hun verhaal. Wat maakt Amstelland zo’n uitstekend gebied voor weidevogels? Wat is de geschiedenis van de Bovenkerkerpolder en polder de Rondehoep? Wat komt er allemaal bij kijken als je als groep boeren een zuivelmerk wilt oprichten en wat heeft een tabaksdoos uit 1796 ermee te maken?
Luister hier alle afleveringen

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?