Navigatie overslaan
Baardman / Martin in de Wal Alle berichten

De eerste keer: een baardman

Geplaatst op 9 september 2020

Een baardman met zijn vrouw in dikke ochtendmist. Onmiskenbaar: de herfst komt nabij. Martin in de Wal maakte deze poster-waardige foto van de maand. Zijn tip: maak je niet druk en geniet!

"Wat een aangename verrassing dat mijn foto is gekozen tot foto van de maand. Mijn naam is Martin in de Wal, 70 jaar ‘jong’ en ik woon in Hengelo, Overijssel."

Martin in de Wal Martin in de Wal

Kan je wat vertellen over hoe je de foto hebt gemaakt?

“Hoe dichter ik in de buurt van de Oostvaardersplassen kwam, hoe dikker de mist werd. We stonden daar een paar dagen op een camping in de buurt. Vroeg opgestaan en naar de plassen gereden, maar ik zag geen hand voor ogen. Een poosje in de auto gewacht tot de mist een beetje optrok en toen ik uiteindelijk van de Knardijk naar beneden liep, zag ik de baardmannetjes zitten. Ik vind het prachtige vogels en dit was de eerste keer dat ik ze zag én kon fotograferen. Ik was er heel blij mee.”

Heb je wel eens wat bijzonders meegemaakt bij het fotograferen van vogels?

“In de buurt van Wassenaar, natuurgebied Meijendel, zat ik verscholen in de bosjes bij een waterplas te fotograferen. In het gebied komen fraaie soorten als waterral, dodaars, geoorde fuut en allerlei soorten eenden en ganzen. Net toen ik wilde weggaan, stond er aan de achterkant van de bosjes een kudde Schotse Hooglanders met jongen, die ik niet had gezien... Ze schrokken blijkbaar van mijn aanwezigheid en de leider van de kudde kwam snuivend en dreigend op mij af! Achteruit lopend om oogcontact te houden, heb ik mij langzaam van de kudde verwijderd en toen ik ver genoeg weg was, heb ik het toch maar op een lopen gezet. Dat was een benauwd moment.”

IJsvogel / Martin in de Wal IJsvogel / Martin in de Wal

Wat is je favoriete vogel?

“De ijsvogel is toch wel mijn favoriet. Prachtig van kleur en altijd mooi strak in de veren. En handig: het karakteristieke geluid is al van verre te horen. Deze foto maakte ik vanuit een fotohut gelegen aan een zandwinningsplas.”

Ben je fanatiek als vogelfotograaf, of vogelaar?

“Ik ben géén fanatieke vogelfotograaf, alhoewel ik meestal toch kies voor een vogel als onderwerp van de foto. Mijn passie voor natuurfotografie is geleidelijk aan in de loop der jaren ontstaan. Gemiddeld eens per week ga ik op pad om te fotograferen, veelal in de vogelhut aan ‘de Oelemars’ in Losser. Zo af en toe ga ik naar een commerciële hut van Arjan Troost of Han Bouwmeester. Niets voor mij om het hele land door te trekken voor bijzondere vogels.”

Heb je nog een tip voor andere vogelfotografen?

“Mijn tip: maak je niet te druk als je geen mooie plaatjes hebt geschoten die dag. Maar geniet, als je bijvoorbeeld vroeg opstaat, van de stilte en het ontwaken van de natuur! Prachtig…

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus