Navigatie overslaan
Sperwer / David van der Leer Alle berichten

David van der Leer maakte de foto van de maand

Geplaatst op 11 september 2018

David maakte deze prachtige foto van een badderende sperwer tijdens een van zijn verstand-op-nul-dagen op vakantie. Zomaar, opeens kwam dit cadeautje aanvliegen. Hij deelt zijn ervaringen graag!

"Pap, kijk eens, lief!" KLIK! Dat zei mijn lieve dochter die sinds kort met een cameraatje rond loopt. Ik kan niet wachten tot ze echt groot genoeg is om samen te fotograferen.

Mijn naam is David van der Leer. Ik geef les op de leukste vmbo-school in Rotterdam-Katendrecht. Ik ben 39 jaar oud en regelmatig in de natuur te vinden om foto's te maken. Het liefst zit ik in een vogelhut, omdat je daar zoveel mooie momenten meemaakt. Een paar jaar geleden heb ik een prima camera (canon 7D mark ii) en lens (Sigma 150-600mm) aangeschaft. Dit komt de foto’s zeker ten goede.

David van der Leer David van der Leer

Het verhaal bij de foto

‘Even-verstand-op-nul-dagen.’ Zo noem ik dat dagen dat ik in een vogelhut ben. Heerlijk! Meestal ga ik samen met mijn vader, maar deze keer was ik op vakantie en ging alleen. De vogelhut had een prachtige setting met een waterplas ervoor die vanuit de juiste hoek oneindig leek.

Het was een leuke dag, maar ik had al een paar uur bijna niets meer gezien. Ik wilde terugrijden naar mijn vakantieadres en zat met al mijn spullen klaar voor vertrek, toen vanuit het niets deze sperwer voor de hut neerplofte. Je hart gaat dan toch sneller kloppen.

Heel stil en zonder plotselinge bewegingen heb ik mijn camera weer gepakt en snel wat foto's gemaakt. Mocht de sperwer wegvliegen, dan heb ik tenminste iets, dacht ik. Al snel bleek dat de sperwer uitgebreid in bad ging en ik alle tijd had deze mooie plaat te maken. Heel tof.

Dat maakt vogelfotografie vanuit een hut ook zo gaaf. Soms heb je pech en soms komt er ineens een cadeautje uit de lucht vallen.

Favoriete vogel

De kuifmees staat hoog op mijn favorieten-lijst. Met die statige kuif zit hij er ineens, maar dan, net zo stil en snel als hij er was, is hij weer verdwenen. In de eerste plaats voel ik me echter fotograaf en daarna pas vogelaar. Een hele dag de mooiste vogels zien, maar thuis komen zonder foto? Helaas heb ik dan toch een naar onderbuik gevoel.

Na thuiskomst begint een ander leuk onderdeel van de fotografie, namelijk het bekijken en bewerken van de foto's. Ook dit is een uitdaging. Hoe maak ik de foto het allermooist, zonder te manipuleren of overdrijven. Uren kan ik hiermee bezig zijn, om uiteindelijk te kiezen voor de eerste aanpassing…

Tip

Mijn tip: Plaats de vogel niet altijd in het midden van de foto. Maak gebruik van verschillende compositiemogelijkheden en geef de vogel wat kijkruimte. Dit levert vaak een mooier en rustiger plaatje op. Ga erop uit en geniet!

Kijk voor meer foto’s eens op Instagram