Navigatie overslaan
Bosbranden in Australie / Shutterstock Alle berichten

Birdlife Australia doet verslag van de strijd tegen de vlammen

Geplaatst op 10 januari 2020

De enorme bosbranden die kurkdroog Australië teisteren doodden vermoedelijk al een half miljard dieren. Terwijl het vuur bos na bos en dorp na dorp op lijkt te slokken probeert onze zusterorganisatie Birdlife Australia tegen de klippen op te redden wat er te redden valt.

Birdlife Australia heeft een noodfonds geopend waaruit werkzaamheden kunnen worden betaald die de schade nog een beetje kunnen inperken en vooral herstellen. Zo staan er teams klaar die gebieden waar het vuur is uitgeraasd kunnen inventariseren op overlevende vogels en hun stukken habitat die te herstellen zijn.  Ook willen ze het geld inzetten voor herstelwerkzaamheden in het gebied, waarbij het vooral ook zaak is dat er manieren worden gevonden waarmee de grond vochtig kan worden gehouden. Op die manier grijpt het vuur minder snel om zich heen.

Geschubde lelhoningeter / Shutterstock Geschubde lelhoningeter Geschubde lelhoningeter / Shutterstock

Van de bergen tot de kust

Samantha Vine, hoofd natuurbescherming voor Birdlife Australia, schrijft in een weblog dat ecosystemen van de bergen tot aan de kust zijn getroffen door de ramp ‘inclusief regenwouden die niet zouden moeten branden en allicht nooit meer herstellen’.

Al in 2008 gewaarschuwd

Birdlife Australia plaatst de kanttekening dat Australische ecosystemen ingesteld zijn op bosbranden. Ze zijn op veel plaatsen een jaarlijks terugkerend fenomeen. De omvang van het inferno baart echter grote zorgen. Vine wijst er in haar weblog op dat de Australische overheid al in 2008 was gewaarschuwd: naarmate het land droger wordt en de zomers langer en heter worden zal de kans op grotere en langdurige bosbranden toenemen. Het kantelpunt werd voorspeld op 2020.

Roodstaartraafkaketoe / Shutterstock Roodstaartraafkaketoe Roodstaartraafkaketoe / Shutterstock

Miljoenen vogels omgekomen

Australische natuurbeschermers maken zich geen illusies: waarschijnlijk zijn miljoenen vogels omgekomen door de bosbranden. Een kleine in het oog springende soort als de vuurbuikvliegenvanger is kansloos tegen de vlammen. De imposante roodstaartraafkaketoe is een  sterke vogel die sneller zal kunnen vluchten, maar de vraag is waarheen. En als de soort dan terugkeert is er waarschijnlijk een voedseltekort. De soort is deels afhankelijk van de stringybark-eucalyptus, maar deze kunnen door de enorme brandschade zomaar voor een jaar of tien geen voedsel bieden. Ook het leefgebied van de ernstig bedreigde geschubde lelhoningeter is deels in vlammen opgegaan: de soort kent een populatieomvang van minder dan 250 vogels.

Noodfonds

Natuurbeschermers en overheden buigen zich de komende tijd over verdere noodplannen en blikken vooruit. Vast staat dat de voorheen goed functionerende bestrijdingsplannen in Australië niet zijn opgewassen tegen het de vuurzee waarmee ze nu worden geconfronteerd. Onze collega-natuurbeschermers kunnen wel wat hulp gebruiken in deze troosteloze situatie. Voor het herstelwerk in de natuur is een noodfonds geopend.  

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws