Navigatie overslaan
Blauwborst / Birdphoto Alle berichten

“Bij een ijsvogel of blauwborst sta óók ik te springen”

Geplaatst op 11 maart 2024

De reguliere vogelexcursies van Vogelbescherming zijn zeer geliefd. Deelnemers beleven vaak primeurs als ze meegaan: voor het eerst een ijsvogel of een andere soort, een eerste blik door een telescoop of een onbekend natuurgebied leren kennen. Caroline Grimbergen (45) geeft excursies in de omgeving Leiden. 

Waar haal je voldoening uit bij het gidsen?

“Het leukst vind ik het enthousiasme van de deelnemers. Aan het begin van een excursie vraag ik vaak: “Welke vogel zou je hier graag willen zien?” Ik zeg altijd dat ik ontzettend mijn best ga doen, maar dat ik niet alle wensen kan waarmaken. Vaak noemen deelnemers de ijsvogel, roofvogels zoals buizerd of bruine kiekendief, of de blauwborst. Als mensen daadwerkelijk die vogel zien, is dat wel heel leuk. Bij een ijsvogel of blauwborst sta ik ook weer te springen, al heb ik zo’n soort misschien al honderd keer gezien.”

Caroline Grimbergen Caroline Grimbergen geeft excursies in de omgeving Leiden. Caroline Grimbergen

Wat is het geheim van een goede vogelgids?

“Ik geef altijd ruimte aan deelnemers om vogels te spotten en heb respect voor hun kennisniveau. Het kan zijn dat ze veel weten en tijdens de excursie kunnen aanvullen, of dat ze niet zo veel weten. Ik probeer een sfeer te creëren dat mensen durven te roepen welke soort ze denken te zien. Vaak gaan we dan met z’n allen kijken en brengen samen de vogel op naam. Soms zeg ik: het zou wel heel bijzonder zijn in dit gebied, maar vogels vliegen: je weet het niet.”

De tekst gaat verder na het groene kader.

Ga je ook mee?

Nationale Vogelweek 2024, 11-19 mei
Naast de vogelexcursies die de vrijwillige vogelgidsen van Vogelbescherming – zoals Caroline – het hele jaar door organiseren, heeft Vogelbescherming nog meer vogelkijkplezier in de aanbieding tijdens de Nationale Vogelweek. In 2024 vindt de Vogelweek plaats van 11-19 mei.

Overal in Nederland kun je eropuit met deskundige en gepassioneerde vogelgidsen die hun favoriete gebied aan je laten zien. Omdat vogelexcursies per definitie bestaan uit kleine groepjes moet je je traditiegetrouw snel inschrijven. Op=op.

Kijk voor alle excursies (ook voor fietsvogelroutes, vogelroutes die je zelf kan lopen zonder gids en nog veel meer) op vogelweek.nl.

Heb je het vogelen met de paplepel ingegoten gekregen?

“Mijn vader had een volière en kweekte onder meer kanaries. Ik ging vaak met hem mee de polder in om takken en uitgebloeid koolzaad voor in de volière te halen. Ondertussen wees hij kieviten aan. Zo is het begonnen. Later ben ik cursussen bij IVN, Sovon Vogelonderzoek en de vogelwerkgroep gaan volgen.”

IJsvogel / Samantha van Dooren "Als ik iemand door mijn verrekijker kan laten kijken en hij of zij ziet hoe mooi zo’n ijsvogel is… Die verbazing, die beleving van zo’n deelnemer is heel tof." IJsvogel / Samantha van Dooren

Wat zijn de mooiste momenten tijdens een excursie?

“Ik heb altijd een verrekijker bij me – niet iedereen heeft dat. Als ik iemand door mijn verrekijker kan laten kijken en hij of zij ziet hoe mooi zo’n ijsvogel is… Die verbazing, die beleving van zo’n deelnemer is heel tof. Ik heb ook een telescoop. Als mensen daar doorheen kijken, hebben ze helemaal zoiets van: wow!”

Wat kan de waarde zijn van een excursie?

“Vaak neem ik mensen mee naar een gebiedje bij hen om de hoek, maar waar ze zelf nauwelijks komen. Door als gids over het natuurgebied te vertellen en te laten zien wat er leeft, hoop ik dat deelnemers deze natuur en de vogels die er leven ook meer gaan waarderen.”

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee