Navigatie overslaan
Koekoek en kleine karekiet / Shutterstock Alle berichten
Koekoek en kleine karekiet / Shutterstock Chris van der Heijden

Door Chris van der Heijden
Birdingplaces.eu

Beleef De Lente-koekoek op weg naar Afrika

Geplaatst op 17 augustus 2017

Het was de uitsmijter van het Jaar van de Koekoek. De koekoek die dit voorjaar tienduizenden mensen aan het scherm gekluisterd hield en na een zomerstorm tot ontzetting van de kijkers uit het nest viel, is op weg naar Afrika. Gisteren werd de koekoek vrijgelaten in de Ooijpolder bij Nijmegen. Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming was erbij en maakt een vlog.

Mocht je het gemist hebben: nadat de Beleef De Lente-koekoek in juni uit het nest was gevallen, werd het koekoeksjong ‘gered’ door ecoloog en ontdekker Bram Ubels. Bram had het koekoeksnest aanvankelijk ontdekt en Vogelbescherming getipt of het niet leuk was er een camera van Beleef De Lente bij te zetten. En leuk was het. Tienduizenden kijkers genoten van de jonge koekoek en de hardwerkende karekiet-ouders. Totdat een zomerstorm dus roet in het eten gooide.

Vogelbescherming wil met de webcams van Beleef de Lente de natuur in de huiskamers brengen. En daar hoort geen ingrijpen bij. Maar Bram kon ‘zijn’ koekoek toch niet loslaten en ging naar het jong op zoek. Hij vond de onderkoelde en op sterven na dode koekoek en bracht het breekbare vogeltje naar de vogelopvang van de Dierenambulance Nijmegen. Daar werd het koekoeksjong de afgelopen weken met veel zorg grootgebracht. Dat ging zo goed dat de koekoek gisteren klaar was voor het grote avontuur. Helemaal alleen op weg naar Afrika. Daarom trokken we naar Nijmegen om de geliefde koekoek nog een keer te zien schitteren.

Met dank aan Mars Gremmen voor het beschikbaar stellen van enkele filmbeelden.

Video in nieuw venster openen