Navigatie overslaan
Regenwulp / Shutterstock Alle berichten

Baai van Panama tóch beschermd gebied

Geplaatst op 5 februari 2014

Een jaar lang leefden beschermers tussen hoop en vrees. Een uitspraak van het Hooggerechtshof van Panama betekent het verlossende woord; de Baai van Panama wordt toch aangemerkt als beschermd natuurgebied. Daarmee is een voor trekvogels uiterst belangrijk ‘opvetgebied’ veilig gesteld.

De Baai van Panama is dát deel van de Golf van Panama, waar het Panamakanaal uitmondt in de Stille Oceaan. De baai hoort tot de top-vijf van belangrijkste wetlands in Noord- en Zuid-Amerika. Meer dan 30 procent van de wereldpopulatie Alaskastrandlopers en 22 procent van die van de regenwulp zijn van dit gebied afhankelijk.

De kust van de baai bestaat uit uitgestrekte mangrovebossen. Die zijn onontbeerlijk voor de visstand – dus ook de visserij – de natuurlijke filtering van vervuild water en de bescherming van Panama City tegen vloedgolven. Maar ook de jaguar, tapir, slingeraap, spitssnuitkrokodil en onechte karetschildpad zijn ervan afhankelijk.

Volgens de Panamese wetgeving was de baai al beschermd natuurgebied. Het Hof schortte deze status een jaar geleden echter op. Er was veel druk vanuit het bedrijfsleven om het gebied te ‘ontwikkelen’, zeker nu het Panamakanaal gemoderniseerd wordt. Tegen de opschorting kwamen BirdLife Partner Panama Audubon Society en tal van nationale en internationale organisaties in het geweer. Met succes dus. De beschermde status is door het Hof herbevestigd.