Navigatie overslaan
zwarte rotgans / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Alles behalve rot

Geplaatst op 1 februari 2024

De kleinste gans van Nederland is wat mij betreft de schattigste, al heeft-ie de minst leuke naam: rotgans. Om ze goed te kunnen fotograferen, is een omzichtige benadering, zoals altijd, het beste.

Roep van de rotgans

Rotganzen zijn mooi met zwart, wit, grijsblauw en bruine tinten met een sierlijke halsband. Alles behalve rot dus. Het geluid dat zij maken, schijnt de basis te zijn voor hun rot-naam. Zelf vind ik hun roep meer als ‘ror’ klinken.

Een individuele rotgans horen roepen is moeilijk, want deze ganzen roepen vaak met z’n allen tegelijk een langdurig “rorrorrorrorr…”. Het is een ingetogen en in mijn oren gezellig geluid dat me blij maakt. Maar het is tegelijk ook een duidelijk signaal van de rotganzen of ze zich bedreigd voelen als ik aankom. Zij beginnen elkaar sowieso te waarschuwen als ik aankom. Als de ‘ror’ steeds intensiever wordt, kan ik beter achteruit stappen om ze te kalmeren. Als het geluid steeds zachter wordt, kan ik hen rustig benaderen om foto’s te nemen.

Zwarte rotgans / Ruwan Aluvihare Zwarte rotgans Zwarte rotgans / Ruwan Aluvihare

Ene rotgans is de andere niet

Duizenden rotganzen overwinteren nabij de Nederlandse kust, ook op Texel, in grote groepen van honderden vogels. Wat is de lol van het fotograferen daarvan? Er zijn twee hele goede redenen om tussen de rotganzen te speuren; de ene rotgans is namelijk de andere niet.

Je kan in de groep rotganzen namelijk een ‘zwarte’ of een ‘witbuik’ ontdekken. Het zijn aparte, in Nederland zeldzaam soorten. Die vind ik extra mooi. Veel mensen hebben moeite met het herkennen van deze soorten. Ik heb een manier om ze snel met het blote oog tussen de honderden rotganzen te ontdekken. Ik kijk daarvoor als eerste naar de hele kleurstelling.

Zwartbuikrotgans / Ruwan Aluvihare (Zwartbuik)rotganzen Zwartbuikrotgans / Ruwan Aluvihare
Witbuikrotgans / Ruwan Aluvihare Witbuikrotgans Witbuikrotgans / Ruwan Aluvihare

Als het bewolkt is hebben rotganzen op hun flanken en rug veel grijsblauw. Met zon vermindert het blauw en komt er meer koffiebruin erbij. De zwarte rotgans is daarbij overwegend donker zonder grijsblauw. De witbuikrotgans heeft overwegend witte flanken. Voor deze eerste schifting is een zijaanzicht natuurlijk wel een must.

Deze winter lieten een zwarte rotgans en een witbuikrotgans zich regelmatig in de buurt van mijn huis zien. Van beide kon ik van dichtbij foto’s maken, waardoor de verschillen goed te zien zijn. De zwarte is bijna helemaal zwart en koffiebruin met contrastrijke witte gekromde streepjes op de flanken. De witbuikrotgans heeft witte en enkele bruine boogjes op de flanken die ook onder de buik doorlopen. Beide hebben een mooie ketting om de hals.

Witbuikrotgans / Ruwan Aluvihare Adulte witbuikrotgans (rechts), juveniele (zwartbuik)rotgans (links). Witbuikrotgans / Ruwan Aluvihare

Broedgebied

Geleidelijk trekken de meeste rotganzen vanaf het vroege voorjaar noordwaarts naar hun broedgebied, dat per soort rotgans verschilt. Het merendeel komt uit Siberië, de enkele witbuikrotgans vermoedelijk uit Spitsbergen en de zwarte rotgans uit Canada. Als ze zijn vertrokken, begint het grote gemis, want ’s ochtends als ik wakker wordt heb ik dan niet meer die verwarring: huh! zoveel auto’s met draaiende motor?

Meer foto's van Ruwan...

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons. Soms maakt hij een uitstapje.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws