Navigatie overslaan
Torenvalk / Stef Janssen Alle berichten

Alle vogels zijn mij lief

Geplaatst op 11 maart 2019

Stef Janssen - 75 jaar - maakte de foto van de maand: een tevreden torenvalk, op weg naar een bult stenen om te eten. Hij vertelt het verhaal bij deze foto én bij zijn meest bijzondere foto.

"Ik ben 75 jaar en alle vogels zijn mij lief. Ik voer ze dagelijks in mijn tuin en zo is ook het fotograferen begonnen, vanaf de keukentafel door het raam. Verder mag ik graag lezen en fietsen. Maar bovenal ben ik vogelaar en ik trek er nog steeds meerdere dagen per week op uit om vogels te kijken."

Stef Janssen Stef Janssen

Wat is het verhaal bij deze foto?

"De foto is gemaakt aan de wadkant van Breezand op de Afsluitdijk. Daar staan vaak plasjes regenwater, waar vogels komen drinken en badderen. Opeens zag ik een torenvalk naar beneden vallen en uit het zicht verdwijnen achter de Havendijk. Dat doet zo'n vogel niet voor de flauwekul, dus ik was alert. Net toen ik vanuit de auto mijn camera in positie had, kwam zij weer boven de dijk uit. Vervolgens ging de valk op een bult stenen dineren.

Van de foto’s die ik maakte, was er helaas maar één scherp. Mijn tip voor andere vogelfotografen is dus eigenlijk: je moet veel geluk hebben."

Torenvalk / Stef Janssen Torenvalk / Stef Janssen

Bent u een fanatieke vogelfotograaf?

"Op de eerst plaats komt het waarnemen. Ik wil de vogel zien. Als ik dan een foto kan maken is dat mooi mee genomen. Ik beweeg me in het gebied boven de lijn Zwolle-Amsterdam. Maar als er een bijzondere vogel wat zuidelijker wordt gezien, dan wil ik die natuurlijk niet missen."

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

"Mijn meest bijzondere waarneming is die van een roodmus in Castricum. Ik was daar al een keer of vier geweest - zonder succes - maar eind mei vorig jaar besloot ik nog een poging te wagen."

Mijn tip voor andere vogelfotografen is dus eigenlijk: je moet veel geluk hebben.

Roodmus / Elwin van der Kolk Roodmus / Elwin van der Kolk

"Ik reed om 04.00 uur 's morgens over de afsluitdijk. Helemaal alleen met de meeuwen die zich tegoed deden aan muggen en gevaarlijke capriolen uithaalde boven de dijk. Dat was al geweldig. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt."

"Aangekomen in Castricum aan Zee, haalde ik de fiets uit de auto en ging met camera en statief het waterleidinggebied in naar ‘De Kwal’. Daar aangekomen hoorde ik meteen de roodmus zingen! Ik was alleen, een fantastisch moment. Voor ik een foto kon maken, was hij weggevlogen, maar een tijdje later kwam hij terug en kwam toch nog mijn fotomoment."

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?