Navigatie overslaan
Zeearend / Milena Huender FvdM Alle berichten

200 maatschappelijke organisaties: Europa heeft dringend een goede Natuurherstelwet nodig

Geplaatst op 3 oktober 2023

Meer dan één miljoen burgers, bedrijven, wetenschappers en tal van andere belanghebbenden hebben de afgelopen maanden de oproep voor een impactvolle Natuurherstelwet gesteund. Nu men bezig is de wet af te ronden, is het cruciaal dat de onderhandelaars ervoor zorgen dat deze langverwachte wet voldoende is uitgerust om de wereldwijde klimaat- en biodiversiteitsnoodtoestanden aan te pakken.

De onderhandelingen vinden plaats na wéér een zomer van verwoestende extreme weersomstandigheden van ongekende intensiteit in heel Europa. Overstromingen in Griekenland, bosbranden in de Middellandse Zee en hittegolven in Zuid-Europa herinneren ons pijnlijk aan het feit dat Europa dringend gezonde en veerkrachtige ecosystemen nodig heeft om dergelijke rampen te voorkomen en zijn burgers te beschermen. Het is de plicht van onze leiders om Europeanen een wet te geven die hen daadwerkelijk beschermt tegen toekomstige door klimaatverandering veroorzaakte rampen.

#RestoreNature #RestoreNature

200 maatschappelijke organisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en BirdLife International, roepen alle lidstaten van de EU, leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie op om ervoor te zorgen dat verschillende essentiële elementen worden opgenomen in de uiteindelijke tekst van de wet, waaronder:

  • Binnen en buiten Natura 2000-gebieden moeten gekwantificeerde, tijdgebonden en afdwingbare doelstellingen komen om alle terrestrische en mariene habitats te beschermen.
  • Herstel van landbouwecosystemen, aangevuld met specifieke doelstellingen voor het herstel van gedraineerde veengebieden.
  • Zorg ervoor dat de wet onmiddellijk en zonder voorwaarden in werking kan treden, voor een tijdige en gestage uitvoering van de hersteldoelstellingen.
  • Toewijzing van specifieke en aanvullende financiering voor herstelmaatregelen.

#RestoreNature, nu!

Europa kan zich niet langer veroorloven om na te laten de natuur goed te beschermen, en deze wet biedt ons de mogelijkheid goede investeringen te doen in de natuur.

#RestoreNature, nu!

Lees de volledige verklaring (in het Engels).

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws