Navigatie overslaan
Scholekster / Shutterstock

In 5 stappen een stem voor vogels en natuur

Op 22 november stemt Nederland voor een nieuwe Tweede Kamer. Een belangrijk moment, samen bepalen we hoe we het bestuur van ons land voor ons zien de komende vier jaar. Veel vogelliefhebbers willen hun stem gebruiken om een positieve impact te maken op vogels en natuur. Maar hoe kom je nou tot een vogelvriendelijke stem? Wij helpen je graag met deze vijf tips.

Ruimte voor natuur

De natuur geeft ons alles wat wij mensen nodig hebben. Schoon water, een groene leefomgeving, vruchtbare grond en gezonde lucht om in te ademen. Daarom roept Vogelbescherming op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuur- en diervriendelijke landbouw. Voor de toekomst van mens én natuur.

Jouw stem telt

Vogels kunnen niet zelf stemmen over wat zij belangrijk vinden. Het is daarom belangrijk dat wij luisteren naar de signalen die ze afgeven, en zo goed als we kunnen handelen naar wat zij nodig hebben. Jouw hulp is hierbij hard nodig. Doe je mee?

1. Zet 22 november in je agenda!

Het belangrijkste wat je kunt doen is om daadwerkelijk te gaan stemmen. Zet de verkiezingsdag in je agenda en ga op 22 november naar een stemlokaal om je stem uit te brengen. Je ontvangt via de post een stempas en kandidatenlijst. Neem de stempas en een geldig legitimatiebewijs mee naar het dichtstbijzijnde stemlokaal. Stem op een partij waarvan jij vindt dat ze genoeg aandacht en geld willen besteden aan het beschermen en herstellen van de natuur.

2. Raadpleeg een stemwijzer

Er zijn verschillende stemwijzers die je kunnen helpen een keuze te maken. De makers van deze hulpmiddelen hebben allemaal een verschillende invalshoek gekozen. Om scherp te krijgen wat voor jou de knelpunten zijn loont het vaak om meerdere varianten in te vullen en de uitslagen te vergelijken.

Tip: vaak kun je na het invullen ook nog aangeven welke onderwerpen voor jou zwaar wegen. Wil je vogelvriendelijk stemmen? Vink dan aan dat onderwerpen zoals natuur en klimaat hoog op je prioriteiten staan.

Handige links:

3. Verdiep je in de partijprogramma’s

Elke partij publiceert voor de verkiezingen een document waarin zij schetsen wat hun ideaalbeeld is van Nederland, en hoe ze dit willen bereiken. Vogelbescherming heeft van 12 partijen de programma’s doorgenomen. De meest opvallende zaken die invloed hebben op vogels en natuur hebben we voor jullie op een rijtje gezet.

Deze analyse is zeker niet volledig, maar je kunt het goed als startpunt gebruiken voor meer verdieping.

Tip!

Verkiezingsprogramma’s zijn vaak hele uitgebreide documenten. Als je wilt weten welke plannen ze hebben voor vogels en natuur kun je gericht zoeken naar bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Het stimuleren van natuurinclusieve landbouw.
  • Aanpakken van de stikstofproblematiek ten behoeve van natuurherstel.
  • Inzetten op natuurvriendelijk beheer van bermen, dijken en oevers.
  • Klimaatbeleid, door o.a. meer water vast te houden voor droge periodes (klimaatbuffers).
  • Rekening houden met vogels bij het plaatsen van nieuwe windmolens en zonneparken.
  • Het stimuleren van groen in en rond de stad.
  • Versterking van het natuurnetwerk in het landelijke gebied.

4. Lees je in over de belangrijke onderwerpen

Vogelbescherming maakt zich zorgen over de stand van natuur en biodiversiteit in Nederland. Onze collega’s hebben vier artikelen geschreven die je wat meer achtergrond geven over wat er nú urgent is voor vogels en natuur.

Onze zorgen over de stand van natuur en klimaat worden breed gedeeld door andere organisaties. Om een nog vollediger beeld te krijgen van de problematiek raden we je aan om ook bij andere organisaties informatie in te winnen.

Lees bijvoorbeeld wat het Wereld Natuur Fonds schrijft over de rol van natuur bij de klimaatcrisis: Elke tiende graad telt, voor het behoud van een leefbare aarde.

De NOS ging op pad met een boswachter van Natuurmonumenten die aan de belt trekken over de slechte staat van onze natuur. Boswachters roepen op: 'Politiek, doe wat voor de natuur, het is vijf voor twaalf':

5. Heb het erover

Het helpt enorm om met anderen te praten over de verschillende onderwerpen die aan bod komen tijdens de verkiezingscampagne. Zo leer je wat andere mensen belangrijk vinden en kun jij jouw zorgen over vogels en natuur overbrengen. Het is belangrijk dat we altijd met elkaar in gesprek blijven.

Het zijn grote thema’s waar we over moeten beslissen met z’n allen. Wij moeten er samen voor zorgen dat natuur geen bij- maar hoofdzaak wordt deze verkiezingen. Je kunt daarom ook onze oproepen delen die speciaal hiervoor door onze collega’s opgenomen zijn.