Navigatie overslaan
Vogels tellen in de tuin / Fred van Diem

Tuinvogels tellen

Via tuinen komen mensen vaak voor het eerst in aanraking met vogels en natuur. Deelnemers die meedoen aan een (vogel)telling kunnen zomaar iets bijzonders of nieuws ontdekken in eigen tuin. En hoe vaker u telt hoe meer u zult ontdekken. Onregelmatige bezoekers zoals de appelvink, of uitvliegende mezen. Soorten die u anders misschien niet zou opmerken. Vogelbescherming moedigt het tellen van vogels in tuinen aan via diverse tellingen. Niet alleen omdat het leuk is, zeker ook omdat het nuttig is. Vogelbescherming kan deze resultaten gebruiken in haar beschermingswerk.
Tuinvogels tellen / Simone Best

Nationale Tuinvogeltelling

Elk jaar kan iedereen met een tuin of balkon mee doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Deze telling organiseert Vogelbescherming al sinds 2001 samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in de winter in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van voorgaande jaren en de resultaten van andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen op in het belang van tuinen voor vogels.

Via tuinvogeltelling.nl kan iedereen meedoen. De regels zijn simpel: Tel tijdens het laatste weekend van januari één keer een halfuurtje de vogels in uw tuin of balkon. Ook scholen kunnen meedoen. Voor hen is er leuk en gratis lesmateriaal beschikbaar.

Jaarrond Tuintelling

Tuintelling

Wilt u meer dieren tellen dan alleen vogels? Doe dan mee aan de Tuintelling. We hebben meerdere evenementen per jaar, zoals de Tuinvlindertelling, de Mollentelling en de Egeltelling. De jaarkalender vindt u op Tuintelling.nl. U kunt zelf kiezen aan welke telling(en) u deelneemt. Specialistische kennis over natuur of diersoorten is niet nodig; iedereen kan meedoen.

Jaarrond Tuintelling

Nog vaker tellen? Meld u dan aan voor de Jaarrond Tuintelling. Anders dan bij de Tuintelling, telt u hier gedurende het jaar dezelfde soortgroep(en): u kunt bijvoorbeeld kiezen voor vogels, vlinders, amfibieën of zoogdieren. Bij de Jaarrond Tuintelling telt u deze soortgroep(en) structureel het hele jaar door. Hierdoor komen we nog meer over te weten over de ontwikkeling van soorten. 

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt u de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van uw telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Mijn tuin telt mee

Wat er allemaal in tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren en insecten weten we nauwelijks. Met uw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Ook uw tuin zit vol leven.

Doe mee met de Jaarrond Tuintelling