Navigatie overslaan
PolderPracht Terschelling

PolderPracht

Boterbloem met vlinder / Anne-Lieke Struijk Boterbloem met vlinder / Anne-Lieke Struijk
Van 2014 tot en met 2019 heeft Vogelbescherming Nederland zich met het project PolderPracht actief ingezet voor de weidevogels op Terschelling. De resultaten mogen er zijn. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers hebben we een duurzaam verdienmodel neergezet met ruimte voor vogels. Vogelbescherming zal ook nu PolderPracht is afgerond actief betrokken blijven bij het weidevogelbeheer op Terschelling.

Door het vermarkten van de bijzonder lekkere kaas die gemaakt wordt op het eiland, is het financieel mogelijk voor alle boeren om minimiaal 20 procent van hun land weidevogelvriendelijke te beheren. Er wordt in deze delen van de polder bijvoorbeeld niet voor 15 juni gemaaid. Zo krijgen weidevogels de kans om hun kuikens groot te brengen. Dit alles met als doel om de Terschellinger Polder tot een waar vogelparadijs te maken. Een kleurrijk grasland vol kruiden, bloemen, bijen en koeien.

Terschellinger Polderroute – 25 km

In de Terschellinger Polder leven grote groepen vogels. Vooral in de maanden april, mei en juni, als de polder volop in bloei staat. Er broeden dan weidevogels zoals de grutto, kievit en tureluur. Stap op de fiets en ontdek de mooiste plekjes met de gratis routekaart. Onderweg kom je langs vogelkijkplekken, weidevogelboeren en winkeltjes met lokale producten. Met het kopen van PolderPracht producten, zoals heerlijke kaas, maak jij de cirkel rond. Mooie natuur, tevreden boeren, lekkere producten en een feest voor weidevogels! Download de kaart of haal de gratis papieren variant op bij VVV Terschelling.

Gruttokuiken / Anne-Lieke Struijk Gruttokuiken / Anne-Lieke Struijk

Land van melk en honing: De avonturen van het gruttokuiken

In deze korte animatiefilm over het PolderPracht project, wordt het verhaal van het Nederlandse boerenland verteld vanuit het perspectief van een gruttokuiken. Stel je voor, je bent zeven centimeter groot en weegt 30 gram. In een jungle van dik eentonig grasland probeer je een weg te banen…

PolderPracht is een project van Vogelbescherming Nederland en werd mede mogelijk gemaakt door Nationale Postcode Loterij.

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer