Navigatie overslaan
Vogelobservatorium Tij / Katja Effting

De winnaar is bekend!

Van 1 maart t/m 20 maart 2017 konden inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden, vogelliefhebbers en andere belangstellenden namen insturen voor het nieuwe vogelobservatorium in natuurgebied Scheelhoek vlakbij de Haringvlietdam.

De opdracht hierbij was een naam te bedenken die op de één of andere manier verbonden is met het gebied, de vogels die er voorkomen, of met de vorm of de duurzame bouw.

Grote belangstelling

Er kwamen maar liefst 700 inzendingen binnen! De jury, bestaande uit Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming), Fred Wouters (directeur Vogelbescherming) en Jan de Roon (boswachter Natuurmonumenten) hebben allen inzendingen bekeken. Een hele klus. Maar ook een leuke! Want wat was het geweldig te merken dat er zoveel mensen mee wilden denken. Uiteindelijk is er gekozen voor een naam die zowel met de vorm van het vogelobservatorium als het Haringvliet verbonden is.

Tij

De naam voor het nieuwe vogelobservatorium aan het Haringvliet in Stellendam is ‘Tij’.

Camilla Dreef: ‘Als vakjury hebben we uit alle inzendingen uiteindelijk voor TIJ gekozen, omdat het op een leuke manier verwijst naar het EI (’t ei), zoals vele mensen het vogelobservatorium zijn gaan noemen tijdens de bouw. En dat is niet zo gek ook, want het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern. Daarnaast refereert TIJ naar de dynamiek die essentieel is voor echte deltanatuur’.

De prijswinnaar heeft inmiddels persoonlijk bericht gehad.

Video in nieuw venster openen

Naar een dynamische delta

Het vogelobservatorium wordt gerealiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten en is onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. In dit project werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sport¬visserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds - met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De bouw van het vogelobservatorium wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Provincie Zuid-Holland en BPD Cultuurfonds.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels