Navigatie overslaan
Putter / Shutterstock Alle berichten

Zo help je vogels de winter door

Geplaatst op 11 december 2018

Na de herfst, breekt voor vogels de meest barre tijd van het jaar aan: de winter. De koude nachten zijn lang, de dagen om voedsel te zoeken kort. En er is al zo weinig voedsel te vinden in de wintermaanden. Je kunt ze een helpende hand bieden.

1. Vet voor vogels

Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven. Een vettig hapje in de winter is dus geen overbodige luxe, het houdt ze letterlijk warm. Vetbollen (zonder netje!) kun je kopen, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet, smelt dit in een pannetje en voeg vogelvoer toe. Laat het drogen in de vorm die je wilt, bijvoorbeeld een tulband of een kopje. Of hang er een touwtje in om het vet te kunnen ophangen.

Staartmezen / Shutterstock Staartmezen / Shutterstock

2. Zonnebloempitten en pinda’s

Ook in zonnebloempitten zit veel vet, in de zwarte zaden meer dan in de gestreepte. Wil je geen rommel in de tuin? Voer dan gepelde zonnebloempitten.

Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Tip: prik de pinda’s voor met een spijker, dat rijgt een stuk eenvoudiger. Je kunt ook een pot met vogelpindakaas ophangen. Gebruik geen gewone pindakaas, daar zit te veel zout in.

Pindaslonger / Pixabay Pindaslonger / Pixabay

3. Nestkast tegen de kou

Vogels gebruiken nestkasten niet alleen in de lente. In de winter is het een goede plek om te schuilen en te overnachten. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. In Engeland zijn in één nestkast ooit 13 winterkoninkjes geteld!

Huismus / Shutterstock Huismus / Shutterstock

4. Hoe natuurlijker hoe beter

Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden. De meeste bomen en struiken plant je als ze in rust zijn, in de winter dus. Kies voor struiken met bessen, daar zijn vogels in de winter dol op. En in de warme maanden geniet je zelf van de bloemen. Goede soorten zijn meidoorn, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of krentenboompje.

Koperwiek / Edwin (Vogelweb) Koperwiek / Edwin (Vogelweb)

5. Rommelhoekje

Een rommelhoekje is het hoekje in de tuin waar je niet zo veel mee doet. Eigenlijk dus een stukje tuin waar je de boel de boel laat. Hier kunnen planten hun gang gaan. Leg er wat takken en stenen neer en stapel ze eventueel op tot een soort muurtje. Gooi de afgevallen bladeren niet in de gft-bak, maar veeg ze hier op een hoopje. Hoe makkelijk wil je het tuinieren maken?!

Zo’n rommelhoekje is een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en egels. Merels, huismussen, heggenmussen en roodborstjes zijn dol op rommelhoekjes. Tussen de takken en bladeren vinden ze ook in de winter kleine insectjes om te eten. In de planten vinden de vogels dekking. En wordt het eenmaal lente? Dan bouwen ze hier hun nestje.

Heggenmus / Shutterstock Heggenmus / Shutterstock

6. Op de uitkijk

Wie goed voert, ziet veel vogels in de tuin. En wie nu begint met voeren, heeft daar de hele winter plezier van.

Bijvoorbeeld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling eind januari. Noteer in de agenda en doe mee! Wie zich nu al inschrijft, ontvangt niet alleen de nieuwsbrief met extra tips, maar ook de gratis e-brochure Vogels Voeren van Vogelbescherming Nederland.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling