Navigatie overslaan
Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Wintertijd = (roodhals)ganzentijd

Geplaatst op 19 december 2023

Winter in Nederland betekent ganzentijd! Zeker op Texel waar ik woon, zijn tienduizenden ganzen te zien en zelfs ’s nachts te horen. Wat mij betreft is de roodhalsgans de mooiste van alle ganzen, en ik weet zeker dat velen met mij eens zijn. Een foto maken van deze soort is geen gemakkelijke opgave.

Toendravogel

De roodhalsgans is ietsjes kleiner dan een rotgans, heeft prachtige, contrastrijke markeringen van zwart, wit en, op de borst en hals, een glanzend bruinachtige rood. Deze Siberische toendravogel trekt vooral naar de Balkan om daar op het water te overwinteren, maar enkele trekken ook noordelijker en zijn zeldzame wintergasten in Nederland. Ook op Texel waar in de laatste weken vijf roodhalsganzen zijn waargenomen. Eentje wil Kerstmis vieren met een grote groep rotganzen en een familie van vier roodhalsganzen houdt zich op tussen de vele brandganzen.  

Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare

Geknal

Roodhalsganzen zijn niet gemakkelijk te fotograferen. Je moet ten eerste weten te vinden. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want ganzen vliegen meermaals per dag van plek naar plek, vaak omdat de boer ze samen met de andere ganzen met geknal wegjaagt. Een van de redenen, denk ik, waarom veel ganzen zeer waakzaam en nerveus zijn.

Eenmaal gevonden zie je roodhalsganzen meestal ver weg en zijn ze moeilijk vindbaar tussen de andere ganzen. De vijf op Texel heb ik wel gezien maar tot nu toe, te ver weg voor goede foto’s. De familie van vier heb ik wel heel ver weg vliegend kunnen fotograferen. Maar, in de afgelopen jaren heb ik op Texel een kleine fotocollectie van deze ganzen kunnen maken. Soms vanuit ‘de rijdende schuilhut’, ofwel mijn auto, en met veel geduld, van redelijk dicht bij.

Ik rijd dan stapvoets, zo geruisloos mogelijk en eenmaal in positie, zet ik de motor uit en dat blijft zo, want de motor starten is funest. Ganzen lopend of op de fiets benaderen, is niet aan te raden, dan vluchten ze weg.

Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare

Ondergaande zon

De foto’s zijn op diverse locaties op Texel gemaakt, ook van een paartje met de gloed van de ondergaande zon. Roodhalsganzen en avondzon gaan goed samen, want dan komt hun ‘rood’ goed tot zijn recht. Ik heb een uur stil gezeten in de auto en toen kwamen zij langzaam dichter bij. Het mannetje ging zich als een typisch ganzenmannetje gedragen; met de kop omhoog flink fladderen met de vleugels. Gewoon prachtig!

Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare Roodhalsgans / Ruwan Aluvihare

Meer foto's van Ruwan...

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons. Soms maakt hij een uitstapje.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Gerelateerde items