Navigatie overslaan
Purperreiger / Shutterstock Alle berichten

Weidevogels en purperreigers in de Bethunepolder

Geplaatst op 25 april 2024

De Bethunepolder is een fraai veenweidegebied net boven Utrecht. Het ligt lekker centraal en is gemakkelijk bereikbaar. Eind van de lente en begin van de zomer tref je hier weidevogels als grutto, tureluur, kievit en scholekster. Maar je hebt ook een goede kans op andere leuke vogelsoorten als purperreiger, lepelaar, bruine kiekendief, steltkluut en blauwborst.

De Bethunepolder ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Het is een gevarieerd veenweidegebied met een groot rietveld van 40 hectare, wilgenbos, plas-drasgebieden en weilanden. Het is zo’n gebied met veel sloten, nattigheid en openheid. Heerlijk om in de zomer over de smalle wegen langs de weilanden te fietsen. De polder is ook gemakkelijk bereikbaar. Vanuit Utrecht fiets je er zo naar toe (10 km). Station Breukelen of station Maarssen liggen allebei nog dichterbij, beide op slechts 6 km.

Bethunepolder / Jack Folkers Bethunepolder / Jack Folkers

Zichtbare weidevogels

De weidevogels krijg je automatisch cadeau als je het gebied in de lente en vroege zomer bezoekt. Jack Folkers is vogelaar en vogelfotograaf en woont midden in de Bethunepolder. ‘In de vroege zomer zijn de weidevogels hier inderdaad niet te missen. Als je een keer grutto’s wilt zien, is de Bethunepolder een goede plek. Als ze jonge kuikens hebben zijn ze vaak gemakkelijk te vinden omdat ze dan regelmatig heel zichtbaar op paaltjes gaan zitten om hun kuikens in de gaten te houden. Met een beetje geluk kun je ze dan soms van vrij dichtbij zien. Maar ook de andere weidevogels als de kievit, scholekster en tureluur laten zich vaak zien en horen. Een mooie plek de weidevogels te zien is de Meeuwenseweg, een rustige onverharde weg die tussen de weilanden loopt. Tijdens de voorjaarstrek kun je hier ook vaak gele kwikstaarten en beflijsters aantreffen.’

Grutto / Jack Folkers Grutto / Jack Folkers
Tureluur / Jack Folkers Tureluur / Jack Folkers

Bruine kieken boven het riet

De Bethunepolder is echter niet voor één gat te vangen. Omdat in het westelijke deel van de polder ook het grote rietveld de Veenderij ligt, kun je in het gebied ook rietvogels en moerasvogels verwachten. Jack Folkers: ‘Je kunt via een laarzenpad een mooie rondwandeling om het rietgebied heen maken. Er broeden twee paar bruine kiekendief in de Veenderij, dus grote kans dat je deze roofvogel een keer langs ziet vliegen. Maar er broeden ook haviken en sperwers in het gebied en ook rietvogels als blauwborst, cetti’s zanger, waterral en rietzanger kun je in het gebied vinden.’

Purperreigers en lepelaars

Een andere troef van de Bethunepolder is het plas-dras gebied aan de Middenweg. Vanaf de weg kijk je uit op slikkige ondiepe plassen tussen de weilanden. Jack Folkers: ‘Dit plas-dras gebied moet je goed afspeuren want het zit vaak vol met vogels. Je kunt hier weidevogels en soms watersnippen vinden, maar vaak zijn er ook lepelaars te zien. Die komen foerageren vanuit de omliggende broedkolonies. En dat geldt ook voor purperreigers. Ooit had de Bethunepolder ter hoogte van het Bosje van Robertson de grootste nestkolonie van Nederland, maar dat broedgebied is helaas verloren gegaan. Nu broeden ze buiten de Bethunepolder, maar komen ze hier nog wel steeds graag voedsel zoeken. Deze plas-dras poelen aan de Middenweg zijn een goede plek om ze te vinden, hoewel je purperreigers eigenlijk wel in de hele Bethunepolder kunt tegenkomen. Soms worden aan de Middenweg ook zeldzamere soorten gezien of gehoord zoals porseleinhoen en kleinst waterhoen. Ook leuk was dat in 2023 een paar steltkluten hier succesvol jongen heeft grootgebracht.

 

Kleinst waterhoen / Jack Folkers Kleinst waterhoen / Jack Folkers
Steltkluut / Jack Folkers Steltkluut / Jack Folkers

De Bethunepolder is dus een garantie voor een mooie zomervogeldag. Een gebied dat ook verrassingen in petto heeft. Jack Folkers: ‘Er broeden hier vier soorten uilen en zomertaling en boomvalk zijn onregelmatige broeders. Maar er worden in de Bethunepolder ook regelmatig zeldzaamheden ontdekt. Zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld kwartel, kwartelkoning, koereiger en roerdomp. Ik woon hier al jaren, maar nog elk jaar weet de polder me te verrassen.’

Ontdek nog veel meer prachtige vogelgebieden in eigen land én heel Europa via Birdingplaces.eu.

Hoe er te komen

De Bethunepolder ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen bij het plaatsje Tienhoven. Het gemakkelijkst is het gebied te verkennen met de fiets. Vanuit Utrecht centraal station is het zo’n 10 km fietsen. Station Breukelen of station Maarssen liggen beide op 6 km. Wandelen kan ook, de leukste plekken liggen wel redelijk verspreid, maar reken op zo’n 10 tot 12 kilometer als je alle wegen te voet verkent. De route rondom rietgebied de Veenderij is alleen te voet toegankelijk.

Openbaar vervoer: Kom je met de trein dan kun je uitstappen op station Maarssen, Breukelen of Utrecht en daar een fiets huren. Wie met de bus arriveert kan het beste reizen vanaf station Utrecht Overvecht en daar bus 122 richting Nieuw-Loosdrecht nemen en uitstappen bij bushalte ‘Gereformeerde Kerk’ in Tienhoven. Vanaf station Utrecht Overvecht is dat een busreis van ongeveer 22 minuten. Vanaf de bushalte ben je snel bij de Meeuwenseweg, de onverharde weg die tussen de weilanden van Tienhoven naar de Griendweg loopt.

Voor wie met de auto komt, is er eigenlijk maar één grote parkeerplaats. Dat is de parkeerplaats bij restaurant/paviljoen De Strook aan de Nieuweweg (adres: Nieuweweg 28 - 3625 AZ Breukeleveen). Deze parkeerplaats kan in de zomer erg vol zijn vanwege de drukte met waterrecreanten. Maar als je vroeg arriveert is er vaak wel plek.

Het hele gebied kun je verkennen via de wegen en fietspaden in het gebied. Alleen rondom rietgebied de Veenderij loopt een exclusief wandelpad. Wat betreft drukte op de wegen zijn de Nieuweweg aan de noordzijde van de Bethunepolder en de Middenweg aan de zuidzijde relatief druk en de weggetjes die er tussenin lopen relatief rustig. De wandeling rondom de Veenderij is ongeveer 4 km.

Er is horeca in Tienhoven en ook bij paviljoen De Strook kun je eten en drinken.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer