Navigatie overslaan
Koolmees en pimpelmees / Shutterstock Alle berichten

Voorlopige top 3 Tuinvogeltelling: huismus, koolmees, merel

Geplaatst op 28 januari 2017

De eerste dag van de Nationale Tuinvogeltelling zit er op. Al bijna 14.000 mensen gaven de resultaten van een half uur vogels tellen door op www.tuinvogeltelling.nl Dat zijn meer deelnemers dan vorig jaar rond dit tijdstip. Zoals verwacht zijn er minder mezen gezien dan vorig jaar. De koolmees staat weliswaar op nummer 2, maar de merel zit de koolmees op de hielen. De huismus gaat op zaterdag aan kop.

Ook morgen kan iedereen nog mee doen met de Tuinvogeltelling. Mensen kunnen tot uiterlijk maandag 30 januari 12.00 uur hun telling insturen via de app Tuinvogels of via www.tuinvogeltelling.nl

Minder mezen in de tuin

De top 3 na de eerste dag van de Nationale Tuinvogelteling bestaat uit huismus, koolmees en merel. Deze top 3 is vergelijkbaar met vorig jaar, alleen was het aantal koolmezen toen beduidend hoger. Al voor de Tuinvogeltelling kreeg Vogelbescherming signalen dat er minder mezen in de tuinen te zien zijn. Door de hoeveelheid beukennootjes in de bossen vinden de kool- en pimpelmees daar nog voldoende voedsel. Ook zijn er minder jonge mezen opgegroeid door het koude voorjaar. Vogelbescherming is benieuwd of dit beeld zich tijdens de tweede dag van de Tuinvogeltelling door zet.

Morgen kan er ook nog geteld worden

Ook morgen kan iedereen nog de vogels in zijn tuin tellen. Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang inventariseer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Je doet zo mee aan het grootste citizen science project van Nederland. Moeite met het herkennen van vogels? Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van de vogels heel eenvoudig. Op de website www.tuinvogeltelling.nl staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. Aan het einde van de zondag maakt Vogelbescherming de top 10 op.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Voer de vogels

Tuinvogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Vogelbescherming heeft zadenmixen voor alle soorten voedersystemen en een uitgebreid assortiment vogelpindakaas, vetbollen, vetblokken, pindacakes en meer.

Neem een kijkje in onze webshop