Navigatie overslaan
Zilvermeeuw / Shutterstock Alle berichten

Plastic-not-so-fantastic: Kom in actie tegen plastic in de natuur

Geplaatst op 26 juli 2018

Stop de vervuiling, de plastic soep in de oceaan en vele dode dieren als gevolg van plastics. 9 tips om te voorkomen dat uw plastic in de magen van zeevogels belandt.

De wereldzeeën zitten vol plastic. Opzettelijk gedumpt, vaker nog achteloos achtergelaten of weggegooid. Met dramatische gevolgen voor het dierenleven. Kust- en zeevogels zijn in grote aantallen slachtoffer. Net als dolfijnen, schildpadden en andere dieren. Stukjes plastic blijven achter in hun maag, die er geleidelijk aan mee gevuld raakt. Ander voedsel komt er dan niet meer bij of langs. Op land is het al niet veel beter.

En als u kijkt naar de foto van de albatross hiernaast - met dank aan Frans Lanting - herkent u wellicht iets. Deze spulletjes werden op Hawaï door volwassen vogels uitgebraakt om jonge vogels mee te voeren.

Plastics zorgen niet alleen vaak voor een zeer trieste dood van zeevogels, het lijkt ook wel uitzichtloos: de hoeveelheid plastic in de wereld is immers immens.

Laysan albatross / Frans Lanting Laysan albatross / ©Frans Lanting/lanting.com Laysan albatross / Frans Lanting

Initiatieven die hoop bieden

Overheden moeten voorop gaan in de strijd tegen vervuiling. Dat kan op velerlei manieren. Zoals het verbieden van plastic tasjes, wat in veel landen gebeurt. Met meer handhavers die streng optreden. Maar ook door statiegeld in te voeren op plastic flesjes. Maar ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen door veel minder plastic te accepteren.

Er zijn initiatieven die hoop bieden. Zoals de jonge Nederlander Boyan Slat, die als student aan de TU Delft de visie en het lef had om op wereldschaal naar het probleem te kijken en megaproject The Ocean Cleanup startte. Het is goed en noodzakelijk om groot te denken.

Het is óók goed om klein te denken: er zijn slechts genoeg mensen nodig die elk iets kleins ondernemen, om samen ook een geweldige impact te hebben. Zoals: elke dag een stuk plastic oprapen en in de vuilbak doen (recycling is natuurlijk het beste).

We geven graag nog 9 tips die helpen om de hoeveelheid plastic in de natuur – en de magen van zeevogels – terug te dringen:

1. Wurgplastics altijd oprapen

Wie wil er nou géén schoon strand? Maak er een gewoonte van om tijdens het vogels kijken of de gezins-uitstap een stuk visdraad, visnet of ander rondzwervend gevaarlijk plastic op te rapen en af te voeren. Elk stuk plastic dat verdwijnt, zeker in de gevaarlijke vorm van netten of draad, is een goede daad en red waarschijnlijk het leven van een zeevogel.

2. Trek uw agenda maar

Ga in september aan de slag tijdens de Wereld Opruimdag met uw bedrijf, club of vereniging. Plastic Soup Foundation en Nudge werken hiervoor samen om deze dag in Nederland te organiseren. Klik hier voor meer informatie.

Elk jaar in augustus is er ook de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Deze organisatie organiseert al jarenlang een groot opruim-evenement dat niet alleen een fantastische bijdrage levert, maar ook nog eens geweldig leuk is om aan mee te doen. Met een groep vriend(inn)en, het gezin of je vogelwerkgroep bijvoorbeeld! 

3. Geen plastic kopen, of zo min mogelijk

Draagt óók bij aan een vermindering van de voorraad rondslingerend plastic. Het kan geen kwaad om in de supermarkt, bij de aanblik van de schappen met vis bijvoorbeeld, ook even stil te staan bij de impact van al dat plastic op de natuur. Er bestaan supermarkten die zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal gebruiken.

Ballonnen / Shutterstock Ballonnen / Shutterstock

4. Laat nooit ballonnen op

Hoe mooi de symboliek ook kan zijn, de ballon blijft vrijwel altijd ergens in de natuur achter. Daar denken we vaak niet aan bij het oplaten. Uit het zicht is, helaas, niet weg…

5. Waterballonnen opruimen

Waterballonnen zijn – zeker met het warme weer – heel erg leuk, maar wees wel een beetje verantwoordelijk en ruim ze op!

6. Juli is plasticvrij maand...

Lees er hier meer over... - maar waarom alleen juli?! Trek deze tips gerust door naar de andere maanden van het jaar.

7. Plogging is de nieuwe hype

Het idee is dat je tijdens het hardlopen zwerfafval opruimt. Tjip uit Zeist loopt een paar keer per week zo’n 5 á 6 kilometer en past plogging toe: per keer neemt hij mee wat hij in zijn handen kan dragen en wanneer hij bij een afvalbak komt gooit hij het weg. Dan begint hij weer van voor af aan en loopt naar de volgende afvalbak. Lijkt het jou ook leuk om dit te doen? Kijk dan eens wat je tijdens hardlopen tegenkomt. Zo werk je naast je eigen gezondheid aan een opgeruimde omgeving. Gezond voor jezelf én voor de wereld!

Lepelaarkuiken met plastic op nest / Lars Soerink Lepelaarkuiken met plastic op nest / Lars Soerink

8. Word een held

Maak er met kinderen een sport van op het strand of buiten op straat. Met een emmer of zak per kind maak je er eventueel een wedstrijdje van: wie verzamelt het meeste zwerfaval? Degene met de volste emmer wint en is een held.

9. Bootje varen…

Wat is er lekkerder in een warme zomer dan varen? Neem een schepnetje mee om plastic uit het water te vissen.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels