Navigatie overslaan
Alle berichten

Overleven vogels tijdens je vakantie?

Geplaatst op 25 juni 2014

Je voert vogels. Ook ’s zomers, zoals Vogelbescherming adviseert. Maar nu ga je op vakantie. Die vogels rekenen op je en ineens is er geen voer en ook geen water. Moet je maatregelen treffen?

Nee. Zelfs als je vakantieliefde je twee maanden langer doet wegblijven, hoef je geen thuisblijvers in te schakelen om voor voer en water te zorgen. Vogels zijn en blijven wilde dieren die prima in staat zijn om voedsel in de natuur te vinden. In deze tijd van het jaar is er genoeg voorhanden. Vers water om te kunnen drinken en badderen vinden ze in de vorm van vijvers, beken en sloten.

Waarom het hele jaar voeren?

Vogelbescherming adviseert om het hele jaar te voeren. Waarom? Omdat vogels het ook in lente en zomer goed kunnen gebruiken. Eieren leggen en jongen voeren is zwaar werk, waar eiwitrijk voedsel voor nodig is. Daarna gaan vogels in de rui. Ook dat kost veel energie. Vogels gaan zelf op zoek naar de wormen en insecten in je tuin. Maar jouw extraatjes zijn zeer welkom; je helpt ze om gezond meer jongen groot te krijgen. Welkom dus, maar ook weer niet onmisbaar. Bied wel het juiste voer aan.

Maar ze rekenen op me!

Ja, ze rekenen op je. Vogels die gewend zijn voer aangeboden te krijgen zullen zeker een tijdje blijven aanwippen. Want ze vinden het gemakkelijker om op jouw voederplek te komen eten dan om zelf te zoeken. Ook als ze al een paar keer bot hebben gevangen, zullen ze vaak nog even komen kijken of er niet toch iets ligt. Na een tijdje knaagt de honger echter en kiezen ze eieren voor hun geld – echt waar. Als je bij thuiskomst, of bij het invallen van de vorst, opnieuw gaat voeren, weten ze je al snel weer te vinden.