Navigatie overslaan
Merel / Pixabay Alle berichten

Ook vogels zoeken verkoeling bij hitte

Geplaatst op 22 juni 2015

Vogels doen zelf hun best om hitte te doorstaan, maar je kunt ze ook helpen. Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen;  een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen. Zet bij warm weer een waterschaal voor ze neer en ververs het water dagelijks. Ze gebruiken het water om te drinken en te baden.

‘De mussen vallen dood van het dak’…

… Dat zeggen we als we het ‘snikheet’ vinden, maar letterlijk is er niks van waar. Mussen broeden onder dakpannen en daar kan het flink warm worden, maar dood erbij neervallen, dat doen mussen niet.

Voor veel jonge vogels, zoals kool- of pimpelmezen kan hitte wél snel fataal zijn. Hang nestkasten daarom op een koele, schaduwrijke plaats. Kies ook alleen maar voor kasten van natuurlijk materiaal, dus niet van plastic.

Wapperen met vleugels

Vogels wapperen ‘s zomers vaak met hun vleugels. Schijn bedriegt. Dat heeft niets met afkoelen te maken. Bij jonge vogels is het bedelgedrag; ze doen dat als ze pas uit het nest zijn. Maar ook een volwassen vogel kan op deze manier aandacht vragen van de partner. Die aandacht helpt bij het onderhouden van een sterke band.

Gezond zonnebaden

Soms zitten vogels met gespreide vleugels vol in de zomerzon. Heel warm natuurlijk, maar door de hoge temperatuur nemen luizen en mijten de benen. Het wordt ze te heet onder de voeten. Dat is de vogel wel even wat hijgen en puffen waard!